Острво Ланди, мјесто у Бристолском заливу осамљена оаза окружена морем

Г.С.
Острво Ланди, мјесто у Бристолском заливу осамљена оаза окружена морем

Тамо гдје је број птица пафина и људи у односу 15 наспрам један, сјеверно од Девона у Бристолском каналу (заливу), налази се мало острво Ланди.

Ово је мјесто на којем живи тридесетак људи, гдје је природа заштићена, дивља и очувана и мјесто које модерни свијет скоро да није ни додирнуо.

- Овдје постоји само неколико возила, нема загађења, ни буке, а има много биљног и животињског свијета. Ово је мјесто које модерни свијет није додирнуо - рекао је менаџер острва Дерек Грин, који је додао да име Ланди, на старом нордијском, означава острво пафина.

Ово мјесто у осмом вијеку прије нове ере настањивали су викинзи, премда они нису били његови први становници. Ово њихова баштина.

- Историја острва је дуга и разнолика. Постоје проналасци из бронзаног доба, у пронађеним предметима, а такође, овдје постоји и дворац из 13. вијека, који свједочи о бројним бродоломима, због остатака који су касније пронађени. На овом острву налазе се три светионика, што је чудно, с обзиром на то да је то једно мало острво - навео је Грин.

На њему се налази мало село, сачињено из неколико кућа, од зграда за смјештај посјетилаца, од паба, неколико радњи и англиканске цркве из 19. вијека. На острву је разбацано још неколико других грађевина, као што је поменути дворац те сигнална станица. Остатак острва, које заузима површину од 4,45 квадратних километара, углавном је дивљина и природа.

Оно је у својој ранијој историји било дивље мјесто на којем је владало безакоње. Било је значајна стратешка локација за робну размјену између Енглеске и Велса и мјесто окршаја пирата. Око 1700. године допало је у руке власти, када га је откупио трговац Томас Бенсон, који је заплијенио све што се на њему налазило.

Оно што становници острва посебно истичу је то што се његов изглед није много промијенио од педесетих година прошлог вијека.

- Топографија је специфична. Хиљаде птица долазе овдје током љета. Флора укључује много ријетких врста, као што је ендемска врста купуса, који расте само на овом острву. Но, с обзиром на то да је купус заштићена врста, забрањено је његово јело - навео је чувар острва Дин Вуфин Џоунс.

Бристолски залив

Бристолски залив је већи залив на западној обали Велике Британије, који раздваја Јужни Велс од Девона и Самерсета у југозападној Енглеској. Име је добио од града Бристола, који се налази на обали залива. Највећа ширина залива је око 50 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана