Na ovom ostrvu živi više mačaka nego ljudi VIDEO

24sedam
Foto: Tourism Japan

Ovo malo ostrvo je pravo carstvo mačaka. Njih ima dosta više nego ljudi, otprilike nekih šest puta više. Intresantno je navesti da su zbog mačaka strogo zabranili pse, koji u suštini i nema šta da traže na njemu.

Taširodžima je pravo carstvo mačaka. Ovo malo ruralno ostrvo se nalazi pored obale grada Išinomaki u prefekturi Mijagi u Japanu. Neslužbeno poznato kao „ostrvo mačaka“ o kojima se brinu mještani koji ih obožavaju.

Mačke su na samom početku dovedene kako bi pomogle u kontroli štetočina na farmama na kojima su se uzgajale bube i gusjenice koje su pravile svilu. Štetočine su vremenom nestale, a broj mačaka se dramatično povećao. Odnos broja stanovnika i broja mačaka je u prosjeku jedan prema šest.
Mještani Taširodžime su mudro iskoristili svoju prednost, odnosno mačke kako bi pokrenuli turizam. Ljubitelji mačaka sa svih strana dolaze da posjete ovo ostrvo, i oni dolaze trajektom iz grada Išinomaki. Vožnja traje oko sat vremena, gdje turiste na dokovima čekaju dremljive mace.

Ribolov je dugo bio najvažnija industrija na Taširodžimi. Vijekovima su ribari koji su radili na brinuli brinuli i štitili poludivlje mačke jer su vjerovali da će im donijeti sreću. Sljedeći tu tradiciju, izgradili su i malo Svetište za mačke (Nekokamisama) u centru ostrva, kao uspomenu na mačku koju je slučajno ubio kamen koji je pao na nju.

Mačke se uglavnom nalaze oko luke na jugoistočnoj strani ostrva. Slobodno šetaju ulicama i čini se da uživaju u pažnji koju dobijaju od turista koji ih fotografišu i igraju se s njima. Sve su pitome i razmažene, što dovoljno govori o tome koliko su voljene.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana