На овом острву живи више мачака него људи VIDEO

24sedam
Foto: Tourism Japan

Ово мало острво је право царство мачака. Њих има доста више него људи, отприлике неких шест пута више. Интресантно је навести да су због мачака строго забранили псе, који у суштини и нема шта да траже на њему.

Ташироџима је право царство мачака. Ово мало рурално острво се налази поред обале града Ишиномаки у префектури Мијаги у Јапану. Неслужбено познато као „острво мачака“ о којима се брину мјештани који их обожавају.

Мачке су на самом почетку доведене како би помогле у контроли штеточина на фармама на којима су се узгајале бубе и гусјенице које су правиле свилу. Штеточине су временом нестале, а број мачака се драматично повећао. Однос броја становника и броја мачака је у просјеку један према шест.
Мјештани Ташироџиме су мудро искористили своју предност, односно мачке како би покренули туризам. Љубитељи мачака са свих страна долазе да посјете ово острво, и они долазе трајектом из града Ишиномаки. Вожња траје око сат времена, гдје туристе на доковима чекају дремљиве маце.

Риболов је дуго био најважнија индустрија на Ташироџими. Вијековима су рибари који су радили на бринули бринули и штитили полудивље мачке јер су вјеровали да ће им донијети срећу. Сљедећи ту традицију, изградили су и мало Светиште за мачке (Некокамисама) у центру острва, као успомену на мачку коју је случајно убио камен који је пао на њу.

Мачке се углавном налазе око луке на југоисточној страни острва. Слободно шетају улицама и чини се да уживају у пажњи коју добијају од туриста који их фотографишу и играју се с њима. Све су питоме и размажене, што довољно говори о томе колико су вољене.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана