Kupovina knjiga spas oazi na Seni

G.S.
Kupovina knjiga spas oazi na Seni

Čuvena pariska knjižara “Šekspir end kompani” potražila je pomoć svojih mušterija, zbog finansijskih gubitaka koje je pretrpjela tokom pandemije korona virusa.

Knjižara na Seni poslala je prošle sedmice mejl svim mušterijama kako bi ih obavijestila da prolazi kroz teška vremena i podstakla na kupovinu knjiga.

Iz knjižare navode da su od prvog karantina u martu zabilježili pad prodaje od 80 odsto i da su do sada potrošili svu ušteđevinu.

Kćerka pokojnog vlasnika knjižare Silvija Vitman rekla da je mejl naišao na jako pozitivan odziv među mušterijama, koje su u toku jedne sedmice preko interneta poručile rekordnih 5.000 knjiga, 50 puta više od prosjeka.

Podršku čuvenoj knjižari pružili su ljubitelji knjiga iz svih slojeva društva, od studenata sa ograničenim budžetom do bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Olanda, koji je svratio u knjižaru u znak odgovora na apel nešto prije uvođenja drugog karantina u zemlji 30. oktobra.

Mnogi stanovnici Pariza stupili su u kontakt sa Vitmanovom s ciljem da doniraju novac knjižari, sa lijepim uspomenama na ovo mjesto, malu književnu oazu na Seni, koje je poznato kao prva kultna nezavisna knjižara na svijetu.

Knjižaru je 1919. godine otvorila Silvija Bič, a mjesto je postalo kreativni centar za mnoge pisce iseljenike, kao što su Ernest Hemingvej, T. S. Eliot, F. Skot Ficdžerald, Ezra Paund i Džejms Džojs.

“Šekspir end kompani” je 1922. godine objavio Džojsovog “Uliksa”, koji u to vrijeme niko nije imao hrabrosti da objavi u cjelosti.

Finansijski problemi knjižare nisu počeli pandemijom virusa korona, već i ranije. U Parizu su se posljednjih godina dogodile brojne nesreće, od terorističkih napada do antivladinih protesta i požara u Notr-Damu, koje su izazvale dugotrajne probleme za male prodavnice i preduzeća koja se oslanjaju na posjete turista.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana