Куповина књига спас оази на Сени

Г.С.
Куповина књига спас оази на Сени

Чувена париска књижара “Шекспир енд компани” потражила је помоћ својих муштерија, због финансијских губитака које је претрпјела током пандемије корона вируса.

Књижара на Сени послала је прошле седмице мејл свим муштеријама како би их обавијестила да пролази кроз тешка времена и подстакла на куповину књига.

Из књижаре наводе да су од првог карантина у марту забиљежили пад продаје од 80 одсто и да су до сада потрошили сву уштеђевину.

Кћерка покојног власника књижаре Силвија Витман рекла да је мејл наишао на јако позитиван одзив међу муштеријама, које су у току једне седмице преко интернета поручиле рекордних 5.000 књига, 50 пута више од просјека.

Подршку чувеној књижари пружили су љубитељи књига из свих слојева друштва, од студената са ограниченим буџетом до бившег француског предсједника Франсоа Оланда, који је свратио у књижару у знак одговора на апел нешто прије увођења другог карантина у земљи 30. октобра.

Многи становници Париза ступили су у контакт са Витмановом с циљем да донирају новац књижари, са лијепим успоменама на ово мјесто, малу књижевну оазу на Сени, које је познато као прва култна независна књижара на свијету.

Књижару је 1919. године отворила Силвија Бич, а мјесто је постало креативни центар за многе писце исељенике, као што су Ернест Хемингвеј, Т. С. Елиот, Ф. Скот Фицџералд, Езра Паунд и Џејмс Џојс.

“Шекспир енд компани” је 1922. године објавио Џојсовог “Уликса”, који у то вријеме нико није имао храбрости да објави у цјелости.

Финансијски проблеми књижаре нису почели пандемијом вируса корона, већ и раније. У Паризу су се посљедњих година догодиле бројне несреће, од терористичких напада до антивладиних протеста и пожара у Нотр-Даму, које су изазвале дуготрајне проблеме за мале продавнице и предузећа која се ослањају на посјете туриста.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана