Gradić u Toskani koji "vraća" u prošlost

Agencije
Gradić u Toskani koji "vraća" u prošlost

San Điminjano je jedan od italijanskih gradića koji su sačuvali svoj srednjovekovni šarm. Nalazi se na uzvišenju koje okružuju toskanski vinogradi.

Glavna odlika San Điminjana su tornjevi kojih je nekada bilo čak 72, a danas ih je ostalo 14. Tornjevi su građeni zbog nadmetanja imućnih građana, što je toranj viši, to je bogatstvo graditelja veće.

Neki tornjevi su otvoreni za posjetioce, pa turisti imaju mogućnost da uživaju u predjelima koji se prostiru između Firence i Sijene.

Gradić koji se od 1990. godine nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine posjetiocima pruža mogućnost da zakorače u prošlost šetajući uličicama koju okružuju kamene građevine ili dok kupuju na pijaci koja se vijekovima nalazi na istom mestu.

U San Điminjanu mogu da se nađu prodavnice sireva i vinarije, gdje turisti rado kupuju čuvena vina koja potiču iz Toskane.

Posjetioci ovog unikatnog mjesta ne bi trebalo da propuste priliku da probaju italijansku ledenu poslasticu u nekoj od poslastičarnica. San Điminjano je poznat po đelatu, nekoj vrsti sladoleda, a godinama unazad se vodi "rat" u kojoj je poslastičarnici, koje se nalaze jedna u blizini druge, najbolja poslastica na svetu.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana