Градић у Тоскани који "враћа" у прошлост

Agencije
Градић у Тоскани који "враћа" у прошлост

Сан Ђимињано је један од италијанских градића који су сачували свој средњовековни шарм. Налази се на узвишењу које окружују тоскански виногради.

Главна одлика Сан Ђимињана су торњеви којих је некада било чак 72, а данас их је остало 14. Торњеви су грађени због надметања имућних грађана, што је торањ виши, то је богатство градитеља веће.

Неки торњеви су отворени за посјетиоце, па туристи имају могућност да уживају у предјелима који се простиру између Фиренце и Сијене.

Градић који се од 1990. године налази на Унесковој листи свјетске баштине посјетиоцима пружа могућност да закораче у прошлост шетајући уличицама коју окружују камене грађевине или док купују на пијаци која се вијековима налази на истом месту.

У Сан Ђимињану могу да се нађу продавнице сирева и винарије, гдје туристи радо купују чувена вина која потичу из Тоскане.

Посјетиоци овог уникатног мјеста не би требало да пропусте прилику да пробају италијанску ледену посластицу у некој од посластичарница. Сан Ђимињано је познат по ђелату, некој врсти сладоледа, а годинама уназад се води "рат" у којој је посластичарници, које се налазе једна у близини друге, најбоља посластица на свету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана