Grad u koji Srbi hrle uskoro postaje kao u SF filmovima

B92
Foto: Instagram

Znamo koliko je važno čuvati prirodu kako bismo i mi, kao i naša djeca, uživali u planeti kakvu poznajemo. To su shvatili i Grci i odlučili da izgrade potpuno održiv grad!

Od Partenona i Akropolja do ogromnog niza gradskih hramova i amfiteatara, Atina je najpoznatija po svojim spektakularnim drevnim zgradama.

Ali to bi uskoro moglo da se promijeni: glavni grad Grčke treba da postane dom hipermodernog grada, koji je zamišljen kao jedno od najfuturističkijih naselja na planeti.


Pod nazivom Elinikon, projekat će koristiti više od šest miliona kvadratnih metara zemljišta koje se ranije koristilo kao gradski aerodrom. Tačnije, biće izgrađen u priobalnom predgrađu Atine (na samo 20 minuta vožnje metroom od centra grada), a biće sagrađeno u potpunosti od nule.

Ali šta tačno možemo očekivati od Elinikona? Pa, ukratko, skoro sve što jedan grad obično sadrži. Od hotela i kancelarija do stambenih naselja, zdravstvenih ustanova i sportskih terena, Elinikon će imati i svoju rivijeru, marinu i ogroman park.

S jedne strane, Elinikon će biti opremljen gomilom najsavremenije zelene tehnologije i sadržaće priobalni park od dva miliona kvadratnih metara, plus 50 kilometara staza za pešake i bicikliste. Zamišljen je i da bude "grad od 15 minuta", što znači da sve možete da uradite peške za veoma kratko vrijeme.

Grad će se otvarati u fazama. Očekuje se da će faza A, koja uključuje stambeni toranj i trgovački kompleks i restorane, biti otvorena već 2025. godine. A ukupna cijena projekta će iznositi nevjerovatnih osam milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana