Град у који Срби хрле ускоро постаје као у СФ филмовима

B92
Foto: Instagram

Знамо колико је важно чувати природу како бисмо и ми, као и наша дјеца, уживали у планети какву познајемо. То су схватили и Грци и одлучили да изграде потпуно одржив град!

Од Партенона и Акропоља до огромног низа градских храмова и амфитеатара, Атина је најпознатија по својим спектакуларним древним зградама.

Али то би ускоро могло да се промијени: главни град Грчке треба да постане дом хипермодерног града, који је замишљен као једно од најфутуристичкијих насеља на планети.


Под називом Елиникон, пројекат ће користити више од шест милиона квадратних метара земљишта које се раније користило као градски аеродром. Тачније, биц́е изграђен у приобалном предграђу Атине (на само 20 минута вожње метроом од центра града), а биће саграђено у потпуности од нуле.

Али шта тачно можемо очекивати од Елиникона? Па, укратко, скоро све што један град обично садржи. Од хотела и канцеларија до стамбених насеља, здравствених установа и спортских терена, Елиникон ће имати и своју ривијеру, марину и огроман парк.

С једне стране, Елиникон ће бити опремљен гомилом најсавременије зелене технологије и садржаће приобални парк од два милиона квадратних метара, плус 50 километара стаза за пешаке и бициклисте. Замишљен је и да буде "град од 15 минута", што значи да све можете да урадите пешке за веома кратко вријеме.

Град ће се отварати у фазама. Очекује се да ће фаза А, која укључује стамбени торањ и трговачки комплекс и ресторане, бити отворена већ 2025. године. А укупна цијена пројекта ће износити невјероватних осам милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана