Fantastično mjesto smješteno u jezeru na istoku Kine: Zidine prošlosti obgrljene vodom

G.S.
Fantastično mjesto smješteno u jezeru na istoku Kine: Zidine prošlosti obgrljene vodom

Po kristalno čistoj vodi jezera Ćiandao rasuto je 1.078 ostrva, a na dnu jezera krije se drevni grad, potopljen u vodi poput Atlantide. Jezero hiljadu ostrva, kako ga zovu, nalazi se u blizini Hangdžoua, glavnog grada primorske pokrajine Džeđang na istoku Kine. Nastalo je 1959. godine nakon izgradnje hidroelektrane na rijeci Ćiantang, kada je i dolina poplavljena kako bi se stvorio vodeni rezervoar.

Tada je, odlukom vlasti, potopljen drevni grad i brojna manja naselja koja su ga okruživala. Oko 300.000 ljudi koji su živjeli u tom području su preseljeni, a Ši Čeng je postepeno tonuo. Grad lavova, kako njegov naziv glasi u prevodu, u podnožju planine Vu Ši (Planina pet lavova), danas leži na oko 40 metara ispod površine vode.

- Ši Čeng osnovan je u periodu vladavine Han dinastije koja je vladala od 25. do 200. godine nove ere i bio je važan kulturni, politički i ekonomski centar zemlje. Grad je kroz vijekove menjao vladare, a arhitektura je postajala sve bogatija - prenosi “Nacionalna geografija Srbija”.

Grad je “ponovo otkriven” 2001. godine kada je kineska vlada organizovala ekspediciju kako bi vidjeli što je ostalo od izgubljene metropole.

Interesovanje za potopljenim gradom dodatno se povećalo 2011. godine, kada je kinesko izdanje časopisa “Nacionalna geografija” objavilo nekoliko fotografija i ilustracija nikada do tada viđenih.

U narednim godinama uslijedila su brojna istraživanja, tokom kojih su otkrivene spoljašnje gradske zidine, pet ulaznih kapija i 265 prolaza. Otkrivene su utvrđene drevne četvrti i kvartovi koje su Kinezi zvali jednim imenom - paifang. Očuvane zgrade uglavnom predstavljaju tradicionalnu kinesku gradnju iz vremena dinastija Ming i Ćing, koja je vladala od kasnog 14. do ranog 20. vijeka.

Ovu zagonetnu “vremensku kapsulu” krasi Lavirint bijelih hramova, spomen lukovi sa raznim skulpturama od lavova do jelena, fenhuanga (azijska varijanta ptice feniks) do ćilina (mitsko kinesko rogato biće), a očuvale su se i drvene grede i stepeništa kao i popločani putevi i istorijski natpisi.

Danas iskusniji ronioci mogu da se približe ruševinama, a ronjenje je dozvoljeno u periodu od aprila do novembra. Naučnici širom svijeta često ga posjećuju, ne bi li u njegovim ruševinama otkrili još nešto novo, Kinezi su u međuvremenu napravili podmornicu za turiste koja može u obilazak povesti 48 posjetilaca do 23 metara dubine.

Dinastija Han

Dinastija Han pratila je dinastiju Ćin i prethodila tri kraljevstva u Kini. Dinastiju Han je predvodila porodica poznata kao klan Liju. Kraljevina dinastije Han, u trajanju preko 400 godina, obično se u Kini smatra kao jedan od najvećih perioda u istoriji Kine. Tokom dinastije Han Kina je zvanično postala konfučijanska država i napredovala u poljoprivredi, zanatstvu i trgovini, a stanovništvo je dostignulo preko 55 miliona ljudi. U međuvremenu, carstvo je proširilo svoj politički i kulturni uticaj i teritoriju do Koreje, Mongolije, Vijetnama, i srednje Azije prije nego što se raspalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana