Фантастично мјесто смјештено у језеру на истоку Кине: Зидине прошлости обгрљене водом

Г.С.
Фантастично мјесто смјештено у језеру на истоку Кине: Зидине прошлости обгрљене водом

По кристално чистој води језера Ћиандао расуто је 1.078 острва, а на дну језера крије се древни град, потопљен у води попут Атлантиде. Језеро хиљаду острва, како га зову, налази се у близини Хангџоуа, главног града приморске покрајине Џеђанг на истоку Кине. Настало је 1959. године након изградње хидроелектране на ријеци Ћиантанг, када је и долина поплављена како би се створио водени резервоар.

Тада је, одлуком власти, потопљен древни град и бројна мања насеља која су га окруживала. Око 300.000 људи који су живјели у том подручју су пресељени, а Ши Ченг је постепено тонуо. Град лавова, како његов назив гласи у преводу, у подножју планине Ву Ши (Планина пет лавова), данас лежи на око 40 метара испод површине воде.

- Ши Ченг основан је у периоду владавине Хан династије која је владала од 25. до 200. године нове ере и био је важан културни, политички и економски центар земље. Град је кроз вијекове мењао владаре, а архитектура је постајала све богатија - преноси “Национална географија Србија”.

Град је “поново откривен” 2001. године када је кинеска влада организовала експедицију како би видјели што је остало од изгубљене метрополе.

Интересовање за потопљеним градом додатно се повећало 2011. године, када је кинеско издање часописа “Национална географија” објавило неколико фотографија и илустрација никада до тада виђених.

У наредним годинама услиједила су бројна истраживања, током којих су откривене спољашње градске зидине, пет улазних капија и 265 пролаза. Откривене су утврђене древне четврти и квартови које су Кинези звали једним именом - паифанг. Очуване зграде углавном представљају традиционалну кинеску градњу из времена династија Минг и Ћинг, која је владала од касног 14. до раног 20. вијека.

Ову загонетну “временску капсулу” краси Лавиринт бијелих храмова, спомен лукови са разним скулптурама од лавова до јелена, фенхуанга (азијска варијанта птице феникс) до ћилина (митско кинеско рогато биће), а очувале су се и дрвене греде и степеништа као и поплочани путеви и историјски натписи.

Данас искуснији рониоци могу да се приближе рушевинама, а роњење је дозвољено у периоду од априла до новембра. Научници широм свијета често га посјећују, не би ли у његовим рушевинама открили још нешто ново, Кинези су у међувремену направили подморницу за туристе која може у обилазак повести 48 посјетилаца до 23 метара дубине.

Династија Хан

Династија Хан пратила је династију Ћин и претходила три краљевства у Кини. Династију Хан је предводила породица позната као клан Лију. Краљевина династије Хан, у трајању преко 400 година, обично се у Кини сматра као један од највећих периода у историји Кине. Током династије Хан Кина је званично постала конфучијанска држава и напредовала у пољопривреди, занатству и трговини, а становништво је достигнуло преко 55 милиона људи. У међувремену, царство је проширило свој политички и културни утицај и територију до Кореје, Монголије, Вијетнама, и средње Азије прије него што се распало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана