Ekoturizam u Njemačkoj: Tri zelene oaze koje vas čekaju

GS
Foto: Printskrin

Siti brejk sa izletom u prirodu - kako zvuči?

Naravno, uvijek želimo da vidimo i najpoznatije turističke atrakcije, isprobamo nacionalna jela i pića, pa se ubacimo u ludački tempo kako bismo sve (po)stigli.

Međutim, nekada je potrebno da malo usporimo, zastanemo i oslušnemo prirodu, čujemo zvuk ptičica, odmorimo oči u pejzažu pred nama.

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi, sa skoro trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od oblasti Rur do Zauerlanda, od Kelna do regiona Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus, ovdje nikada niste daleko od prirode.

Njemački prirodni pejzaži su izuzetno raznoliki: dva mora i njihove različite obale, plus rijeke i jezera, divne doline i svijet planina. Zaštićeni su i očuvani za budućnost u 16 nacionalnih parkova i skoro 9.000 zaštićenih područja.

Vadensko more

Vadensko more na sjeverozapadu Njemačke sa svojim obalama u tri države (Njemačkoj, Danskoj i Holandiji) jedan je od posljednjih ekosistema svoje vrste. Oblikuju ga plime,a u ovoj regiji postoji više od 10.000 životinja i biljaka. Ovu fascinantnu oblast možete da istražite za vrijeme oseke, bosi i u pratnji iskusnog čuvara blata, poput dr Valtera Petersena-Andresena. On poznaje blatne površine i kada i gdje su plimni kanali dostupni.

"Opasnosti u plimnim ravnima često nisu prepoznatljive za laike", objašnjava on. Na vođenim turama, on upoznaje šetače po blatu sa školjkama i jestivim rakovima, pokuzuje im ptice i biljke i približava ih čudima ovog obalnog pejzaža Sjevernog mora.

Forgenze

Na samom jugu Njemačke leže šume, divlje rijeke, livade, vrhovi i Park prirode Amergau Alpi. Najmanji park prirode u Bavarskoj ima posebno raznolik pejzaž i nudi utočište ugroženim životinjama, kao i rijetkim biljkama.

Na 228 kvadratnih kilometara parka prirode zaštićena su različita važna prirodna područja: livade sa velikom raznovrsnošću biljaka i insekata, bistra jezera i spektakularne stjenovite klisure. U parku prirode mogu se naći rijetke orhideje i lincura, kao i ugrožene vrste ptica od velikog tetrijeba do surog orla. Uronite u ovaj fascinantan svijet planinarenjem ili obilaskom sa vodičem sa čuvarima prirode ili pak samo sjedite na obali jezera i ne radite ništa.

Verlic

Kraljevstvo vrtova Desau-Verlic je jedan od prvih i najvećih engleskih vrtova u Njemačkoj i kontinentalnoj Evropi. Nastao je u kasnom 18. vijeku pod pokroviteljstvom vojvode Leopolda III od Anhalt-Desaua, kojeg su inspirisali vrtovi u Italiji, Holandiji, Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj.

U ljepotu Verlica možete da se uvjerite i vožnjom čamcem. Vjerujte nam, nećete pogriješiti, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana