Екотуризам у Њемачкој: Три зелене оазе које вас чекају

ГС
Foto: Принтскрин

Сити брејк са излетом у природу - како звучи?

Наравно, увијек желимо да видимо и најпознатије туристичке атракције, испробамо национална јела и пића, па се убацимо у лудачки темпо како бисмо све (по)стигли.

Међутим, некада је потребно да мало успоримо, застанемо и ослушнемо природу, чујемо звук птичица, одморимо очи у пејзажу пред нама.

Њемачка је једна од најгушćе пошумљених земаља у Европи, са скоро треćином копнене површине прекривене шумом. Од области Рур до Зауерланда, од Келна до региона Ајфел или од области Рајна-Мајна до брда Таунус, овдје никада нисте далеко од природе.

Њемачки природни пејзажи су изузетно разнолики: два мора и њихове различите обале, плус ријеке и језера, дивне долине и свијет планина. Заштићени су и очувани за будућност у 16 националних паркова и скоро 9.000 заштићених подручја.

Ваденско море

Ваденско море на сјеверозападу Њемачке са својим обалама у три државе (Њемачкој, Данској и Холандији) један је од посљедњих екосистема своје врсте. Обликују га плиме,а у овој регији постоји више од 10.000 животиња и биљака. Ову фасцинантну област можете да истражите за вријеме осеке, боси и у пратњи искусног чувара блата, попут др Валтера Петерсена-Андресена. Он познаје блатне површине и када и гдје су плимни канали доступни.

"Опасности у плимним равнима често нису препознатљиве за лаике", објашњава он. На вођеним турама, он упознаје шетаче по блату са шкољкама и јестивим раковима, покузује им птице и биљке и приближава их чудима овог обалног пејзажа Сјеверног мора.

Форгензе

На самом југу Њемачке леже шуме, дивље ријеке, ливаде, врхови и Парк природе Амергау Алпи. Најмањи парк природе у Баварској има посебно разнолик пејзаж и нуди уточиште угроженим животињама, као и ријетким биљкама.

На 228 квадратних километара парка природе заштићена су различита важна природна подручја: ливаде са великом разноврсношћу биљака и инсеката, бистра језера и спектакуларне стјеновите клисуре. У парку природе могу се наћи ријетке орхидеје и линцура, као и угрожене врсте птица од великог тетријеба до сурог орла. Уроните у овај фасцинантан свијет планинарењем или обиласком са водичем са чуварима природе или пак само сједите на обали језера и не радите ништа.

Верлиц

Краљевство вртова Десау-Верлиц је један од првих и највећих енглеских вртова у Њемачкој и континенталној Европи. Настао је у касном 18. вијеку под покровитељством војводе Леополда ИИИ од Анхалт-Десауа, којег су инспирисали вртови у Италији, Холандији, Енглеској, Француској и Швајцарској.

У љепоту Верлица можете да се увјерите и вожњом чамцем. Вјерујте нам, нећете погријешити, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана