Čuvajte se medvjeda ako idete na ove skijaške destinacije!

GS
Foto: FTW

U svijetu postoje određene skijaške destinacije koje su poznate po izazovima koje predstavljaju susreti sa divljim medvjedima.

"Divlji vrhovi" u kanadskim planinama su poznati po nekoliko incidenata gdje su medvjedi pristupili skijašima na stazi. Prošle sezone, iskusni skijaš Mark Tompson suočio se s medvjedom dok je skijao. Srećom, brza reakcija i ispravna upotreba spreja za medvjede omogućile su mu da izbjegne ozbiljne posljedice.

"Sjeverna divljina" u Aljasci takođe je područje gdje skijaši moraju biti posebno oprezni. Incidenti, poput susreta s medvjedima na stazi, naglašavaju važnost poštovanja divljih životinja i preduzimanja preventivnih mjera.

Ove destinacije aktivno rade na obrazovanju posjetilaca o sigurnosnim procedurama i pružanju informacija o ponašanju u slučaju susreta s medvjedom kako bi se očuvala bezbjednost skijaške zajednice i divljih stanovnika tog područja, prenosi Glas Srpske.

U Južnoj Americi, "Andske strmine" u Čileu privlače avanturiste, ali i medvjede u potrazi za hranom. Skijašica Isabela Rodrigez nedavno je podijelila svoje iskustvo suočavanja s medvjedom dok je istraživala "Vulkan ski put". Ovaj susret naglašava važnost saradnje između skijaške zajednice, lokalnih vlasti i stručnjaka za zaštitu divljih životinja kako bi se osigurala održiva koegzistencija između ljudi i medvjeda na ovim divljim stazama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana