Bar i u septembru mami turiste

Milijana Latinović
Bar i u septembru mami turiste

Bar - Panoramska ruta "Na dvije čarobne obale", duga 115 kilometara, koju Bar organizuje za sve svoje posjetioce, najbolji je mogući izbor da se osjete sve čari tog grada, koji i u septembru mami brojne turiste.

U Turističkoj organizaciji Bara ističu da je Bar jedini crnogorski grad koji ima i jezersku i morsku obalu, a sa Panoramskom rutom mogu se vidjeti sve kulturne i istorijske znamenitosti, netaknuta priroda, kao i srednjovjekovni manastiri na ostrvima razuđenog Skadarskog jezera.

Zahvaljujući tom čarobnom putovanju, koje organizuje Turistička organizacija Bar, posjetioci mogu vidjeti ostatke manastira Prečista Krajinska, koji je jedan od najstarijih spomenika u Crnoj Gori, zatim Stari bunar u Ostrosu, te bunare Boljevića, koji predstavljaju graditeljsku rijetkost i pravu atrakciju.

- Prolazeći Panoramskom rutom turisti imaju mogućnost da se spuste do najljepše plaže na Skadarskom jezeru, plaže Murići, na kojoj se mogu iznajmiti manji čamci koji voze do manastira Beška. Dalje put vodi do crmničkog sela Godinje, prve zaštićene ruralne cjeline u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra. Slijedi dolazak u Virpazar, nakon čega put vodi preko planine Sutorman, koja odvaja morsku i jezersku obalu. Za predah turistima su otvorena vrata brojnih vinskih podruma u seoskim domaćinstvima. Sa posljednjeg vidikovca na ovoj ruti - Tuđemili, pogled se otvara na urbani Bar - istakli su u Turističkoj organizaciji.

Dodaju da je za obilazak Panoramske rute sa foto-pauzama potrebno oko šest sati. Uzan kolovoz " limitirao " je prevozna sredstva pa se rutom putuje mini-autobusima, putničkim automobilima ili biciklima.

- U selu Boljevići, na blagoj padini okruženoj živopisnom prirodom i stoljetnim stablima kestenova, nalazi se 12 bunara dubine do deset metara. To je dragulj materijalnog nasljeđa, koji čuva duh mnogih legendi - dodali su u Turističkoj organizaciji toga grada.

Naglašavaju da je prema legendi, mladić prolazeći drevnim putem vidio prelijepu djevojku u koju se zaljubio, a njena porodica ga je odbila, postavivši mu uslov da napravi bunar sličan onome koji je knez Jovan napravio Kosari.

- Što bi on danju sazidao, noću bi vile srušile. Stari Krajinski bunar ima 12 metara dubine, koliko mjeseci u godini, ali njemu to nije polazilo za rukom. Činilo se da su mu nedostižni i bunar i djevojka, ali se jednog jutra, zahvaljujući viziji iz sna, dosjetio da pokuša umjesto jednog da otvori 12 bunara. Uspio je u svojoj namjeri i bio prihvaćen za budućeg zeta. Nakon vjenčanja srećnom paru rodilo se 12 djece, čiji potomci i danas žive na ovom području - istakli su u Turističkoj organizaciji. 

 

Cijene

U Turističkoj organizaciji Bara ističu da se tokom postsezone u Baru privatni smještaj može pronaći po cijeni već od šest evra, a hoteli na bazi polupansiona već od 20 evra. Komplet plažnog mobilijara može da se iznajmi i po cijeni od pet evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana