Бар и у септембру мами туристe

Милијана Латиновић
Бар и у септембру мами туристe

Бар - Панорамска рута "На двије чаробне обале", дуга 115 километара, коју Бар организује за све своје посјетиоце, најбољи је могући избор да се осјете све чари тог града, који и у септембру мами бројне туристе.

У Туристичкој организацији Бара истичу да је Бар једини црногорски град који има и језерску и морску обалу, а са Панорамском рутом могу се видјети све културне и историјске знаменитости, нетакнута природа, као и средњовјековни манастири на острвима разуђеног Скадарског језера.

Захваљујући том чаробном путовању, које организује Туристичка организација Бар, посјетиоци могу видјети остатке манастира Пречиста Крајинска, који је један од најстаријих споменика у Црној Гори, затим Стари бунар у Остросу, те бунаре Бољевића, који представљају градитељску ријеткост и праву атракцију.

- Пролазећи Панорамском рутом туристи имају могућност да се спусте до најљепше плаже на Скадарском језеру, плаже Мурићи, на којој се могу изнајмити мањи чамци који возе до манастира Бешка. Даље пут води до црмничког села Годиње, прве заштићене руралне цјелине у Црној Гори са статусом културног добра. Слиједи долазак у Вирпазар, након чега пут води преко планине Суторман, која одваја морску и језерску обалу. За предах туристима су отворена врата бројних винских подрума у сеоским домаћинствима. Са посљедњег видиковца на овој рути - Туђемили, поглед се отвара на урбани Бар - истакли су у Туристичкој организацији.

Додају да је за обилазак Панорамске руте са фото-паузама потребно око шест сати. Узан коловоз " лимитирао " је превозна средства па се рутом путује мини-аутобусима, путничким аутомобилима или бициклима.

- У селу Бољевићи, на благој падини окруженој живописном природом и стољетним стаблима кестенова, налази се 12 бунара дубине до десет метара. То је драгуљ материјалног насљеђа, који чува дух многих легенди - додали су у Туристичкој организацији тога града.

Наглашавају да је према легенди, младић пролазећи древним путем видио прелијепу дјевојку у коју се заљубио, а њена породица га је одбила, поставивши му услов да направи бунар сличан ономе који је кнез Јован направио Косари.

- Што би он дању сазидао, ноћу би виле срушиле. Стари Крајински бунар има 12 метара дубине, колико мјесеци у години, али њему то није полазило за руком. Чинило се да су му недостижни и бунар и дјевојка, али се једног јутра, захваљујући визији из сна, досјетио да покуша умјесто једног да отвори 12 бунара. Успио је у својој намјери и био прихваћен за будућег зета. Након вјенчања срећном пару родило се 12 дјеце, чији потомци и данас живе на овом подручју - истакли су у Туристичкој организацији. 

 

Цијене

У Туристичкој организацији Бара истичу да се током постсезоне у Бару приватни смјештај може пронаћи по цијени већ од шест евра, а хотели на бази полупансиона већ од 20 евра. Комплет плажног мобилијара може да се изнајми и по цијени од пет евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана