Veličanstvena tehnološka sedmorka kapitalizuje 7,7 biliona dolara

Srna
Veličanstvena tehnološka sedmorka kapitalizuje 7,7 biliona dolara

NjUJORK - Na tržištu akcija dominiraju tehnološki titani, među kojima je "Epl prvi premašio tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara. Vodećih pet kompanija u tehnološkoj industriji - Epl, Amazon, Majkrosoft, vlasnik Gugla Alfabet i Fejsbuk, zajedno vrede nešto više od 7,0 biliona dolara, piše CNN Biznis.

Kada se na ovu listu dodaju "Tesla" i Netfliks, veličanstvena sedmorka u indeksnoj korpi Nasdak berze vrijedi ukupno 7,7 biliona dolara.

Da bi se stekao pojam o tome koliko je ovaj podatak zapanjujući, CNN kao primjer navodi indeksnu korpu Rasel 2000 u kojoj se nalazi gotovo 2.000 manjih američkih kompanija čijim se akcijama javno trguje, a koje zajedno kapitalizuju oko 1,9 biliona dolara, prema podacima Refintiva.

Epl i Tesla, koji su najavili da planiraju da podele svoje visoko-kotirane akcije kako bi im smanjili cenu, trguju se na rekordnim nivoima, ali ni ostalih pet nije daleko od rekorda.

Svih sedam Nasdakovih prvaka zabeležilo je ove godine rast poslovanja uprkos globalnom ekonomskom usporavanju izazvanom pandemijom Kovid-19, konstatuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana