Van Gogova slika koju su zaplijenili nacisti mogla bi biti prodata za 30 miliona eura

GS
Foto: vikipedia

Gotovo sto godina nakon što je posljednji put viđena u javnosti, slika Vincenta Van Goga koju su nacisti jednom zaplijenili bit će predstavljena na aukciji u njujorškoj galeriji Christie's.

Akvarel scene žetve nosi naziv "Meules de blé " te prikazuje žene koje rade na poljima u Arlesu u Francuskoj, a očekuje se da će biti prodat za oko 30 miliona dolara.

Van Gog ju je naslikao 1888. godine nakon što se zbog pogoršanog zdravlja povukao u ovo francusko selo. U vrlo kratkom vremenskom periodu zaljubio se u način života na selu te ga je odlučio predstaviti kroz umjetnost.

Iako prikazuje mirnu scenu, slika ima izuzetno tešku prošlost. Njen prvi vlasnik je Van Gogovov brat Theo, a 1913. ju je otkupio Maks Meirovsky, jevrejski industrijalac. Suočen s antisemitskim progonom, Meirovsky je bio prisiljen pobjeći iz svog doma, a sliku je ostavio u prodavnici umjetnina u Parizu.

Akvarel je zatim uzela Miriam Karoline Aleksandrine de Rotešild, koja je iz Francuske pobjegla u Švicarsku nakon izbijanja Drugog svjetskog rata. Tokom okupacije Francuske, nacisti su opljačkali De Rothschildovu kolekciju, uzevši između ostalog i " "Meules de blé ".

Slika je 1941. prebačena u Jeu de Paume, muzej koji su nacisti koristili za skladištenje i izlaganje oduzetih umjetničkih djela, nakon čega je prenesena u dvorac  Schloss Kogl u Austriju, gdje je smještena u privatnu kolekciju.

 De Rotešild je kasnije pokušala vratiti izgubljene slike, ali nije uspjela pronaći i Van Gogovu umjetninu jer ju je 1978. otkupila njujorška galerija Wildenstein & Co.

Posljednji put je u javnosti predstavljena 1905. godine, kada je prikazana pored drugih Van Gogovih umjetnina u Amsterdamu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana