Ван Гогова слика коју су заплијенили нацисти могла би бити продата за 30 милиона еура

ГС
Foto: википедиа

Готово сто година након што је посљедњи пут виђена у јавности, слика Винcента Ван Гога коју су нацисти једном заплијенили бит ће представљена на аукцији у њујоршкој галерији Christie's.

Акварел сцене жетве носи назив "Meules de blé " те приказује жене које раде на пољима у Арлесу у Француској, а очекује се да ће бити продат за око 30 милиона долара.

Ван Гог ју је насликао 1888. године након што се због погоршаног здравља повукао у ово француско село. У врло кратком временском периоду заљубио се у начин живота на селу те га је одлучио представити кроз умјетност.

Иако приказује мирну сцену, слика има изузетно тешку прошлост. Њен први власник је Ван Гоговов брат Тхео, а 1913. ју је откупио Макс Меировскy, јеврејски индустријалац. Суочен с антисемитским прогоном, Меировскy је био присиљен побјећи из свог дома, а слику је оставио у продавници умјетнина у Паризу.

Акварел је затим узела Мириам Каролине Александрине де Ротешилд, која је из Француске побјегла у Швицарску након избијања Другог свјетског рата. Током окупације Француске, нацисти су опљачкали Де Ротхсцхилдову колекцију, узевши између осталог и " "Meules de blé ".

Слика је 1941. пребачена у Јеу де Пауме, музеј који су нацисти користили за складиштење и излагање одузетих умјетничких дјела, након чега је пренесена у дворац  Schloss Kogl у Аустрију, гдје је смјештена у приватну колекцију.

 Де Ротешилд је касније покушала вратити изгубљене слике, али није успјела пронаћи и Ван Гогову умјетнину јер ју је 1978. откупила њујоршка галерија Wildenstein & Co.

Посљедњи пут је у јавности представљена 1905. године, када је приказана поред других Ван Гогових умјетнина у Амстердаму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана