Urna jednog od oslobodilaca Beograda, Zdenka Duplančića, u Aleji zaslužnih građana

Tanjug
Urna jednog od oslobodilaca Beograda, Zdenka Duplančića, u Aleji zaslužnih građana

BEOGRAD - Urna sa posmrtnim ostacima pukovnika Zdenka Duplančića, učesnika Narodno- oslobodilačke borbe i jednog od oslobodilaca Beograda u Drugom svjetskom ratu, položena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Urna je položena u prisustvu porodice i prijatelja pukovnika Duplančića, a u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vijenac je položila generalna sekretarka Predsjedništva Srbije Suzana Paunović.

Počast Duplančiću, koji je preminuo 31. decembra u 92.godini, odali su predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Komesarijata za izbjeglice, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, boračkih organizacija...

U ime prisutnih, od pukovnika se oprostio predsjednik SUBNOR-a Srbije general-major Vidosav Kovačević koji je istakao da je biografija Duplančića za svako poštovanje i divljenje podsjetivši da je bio borac NOB-a i Jugoslovenske armije, elitne jedinice Prve proleterske NOU brigade i da je učestvovao u borbama za oslobođenje Srbije, Beograda, Zagreba, na Sremskom frontu...

Kovačević je rekao da se poslednji put sreo s Duplančićem u decembru prošle godine na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda kada je održana ceremonija paljenja ''Vječne vatre'', koja je stigla iz Rusije.

- Imao sam utisak da je presrećan zbog tog čina u načinu kako se obratio predsedniku Srbije i ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.Kao da je samo još to čekao. I dočekao je -rekao je Kovačević.

Duplančić je rođen u Splitu 1929. godine u porodici koja je bila aktivni učesnik Narodno-oslobodilačkog pokreta, a u kući Zdenkovog oca su se tokom rata skrivali ilegalci do odlaska u partizane.

Kao aktivan član SKOJ-a 1942.godine upućen je u Mosorski odred i Splitsku brigadu koje su branile ulazak Niemaca i ustaša u Split, a naredne godine iz brigade ga šalju u Prvu proletersku udarnu brigadu, u Drugi crnogorski bataljon.

Učestvovao je u mnogim značajnim bitkama u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Po završetku rata Duplančić je raspoređen u ratno vazduhoplovstvo kao pitomac prve klase pilotske škole u Pančevu, a poslie toga u prvi letački bataljon u Kraljevićevo (danas Kačarevo) gdje se pripremao za školovanje u Vazduhoplovno učilište u Moskvi.

Školovao se i u SAD, u američkom školskom centru za vazduhoplovnu elektroniku u državi Misisipi.

Po završetku školovanja, unaprieđen je u čin poručnika i službovao je u više vazduhoplovnih garnizona.

Za zasluge u ratu odlikovan je Ordenom za hrabrost, Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem, Ordenom zasluge za narod sa srebrnim zracima i Medaljom za hrabrost.

Bio je nosilac šest ordena i sedam medalja, među kojima i Ordena jugoslovenske zvezde na ogrlici za saradnju i rad sa oslobodilačkim pokretima.

Penzionisan je 1988. godine u činu pukovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana