UN: Svijet baca 19 odsto proizvedene hrane

Srna
UN: Svijet baca 19 odsto proizvedene hrane

NAJROBI - U svijetu je tokom 2022. godine bačeno oko 19 odsto globalno proizvedene hrane, odnosno oko 1,05 milijardi tona, navodi se u novom izvještaju UN.

Izvještaj o indeksu otpada od hrane Programa UN za životnu sredinu (UNEP) prati napredak zemalja prema cilju da prepolove rasipanje hrane do 2030. godine.

Iz UN je saopšteno da se broj država koje su prijavile indeks gotovo udvostručio u odnosu na prvi izvještaj iz 2021. godine.

U tom dokumentu procijenjeno je da je bačeno 17 odsto globalno proizvedene hrane u 2019. godini, odnosno 931 milion tona, prenio je AP.

Autori su tada upozorili da ne treba vršiti direktna poređenja zbog nedostatka dovoljno podataka iz mnogih zemalja.

Istraživači su analizirali podatke o domaćinstvima, ugostiteljskim objektima i prodavcima. Otkrili su da svaka osoba godišnje baca oko 79 kilograma hrane, što je jednako najmanje milijardi bačenih obroka dnevno širom svijeta.

Najviše otpada - 60 odsto - stiglo je iz domaćinstava. Oko 28 odsto potiče iz usluga povezanih sa hranom ili restorana, a oko 12 odsto od trgovaca.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada se 783 miliona ljudi širom svijeta suočava sa hroničnom glađu, a mnoga mjesta sa sve dubljom krizom nabavke hrane.

Koautori izvještaja su UNEP i međunarodna dobrotvorna organizacija Akcioni program za otpad i resurse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana