U Evropi 20.000 smrtnih slucajeva zbog vrućina u 2022.

Tanjug
U Evropi 20.000 smrtnih slucajeva zbog vrućina u 2022.

LONDON - U Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji u ovoj godini registrovano je 20.000 smrtnih slučajeva koji se povezuju sa toplotnim talasima zabilježenim u tim zemljama, pokazuje najnoviji izvještaj organizacije Vorld Veder Atribjušen (World Weather Attribution).


Od Pariza do Londona temperature koje su zabilježene ove godine dostizale su 40 stepeni i više, a naučnici koji se bave klimatskim promjenama iz pomenute organizacije su utvrdili da bi tako visoke temperature bile praktično nemoguće bez klimatskih promjena, prenio je Rojters.

Toplotni talas iz 2003. godine izazvao je više od 70.000 smrtnih slučajeva širom Evrope, uglavnom u Francuskoj i naveo mnoge zemlje da primjene mjere kao što su sistemi ranog upozoravanja, otvaranje klimatizovanih škola i slično.

"Ovaj i slični akcioni planovi možda su delimično ublažili uticaj toplotnih talasa 2022. godine, ali je broj smrtnih slučajeva i dalje veći od očekivanog", rekla je istraživač Kloi Brimikomb sa Univerzitetu u Gracu u Austriji.

Ona je za Rojters rekla da smatra ovaj toplotni talas najupečatljivijim od 2003. godine.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je ovog mjeseca da se Evropa zagrijala više nego dvostruko u odnosu na ostatak svijeta u posljednje tri decenije, dok je služba EU za praćenje klimatskih promjena Kopernikus saopštila da je ljeto 2022. godine bilo najtoplije koje je zabilježeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana