У Европи 20.000 смртних слуцајева због врућина у 2022.

Танјуг
У Европи 20.000 смртних слуцајева због врућина у 2022.

ЛОНДОН - У Француској, Њемачкој, Шпанији и Великој Британији у овој години регистровано је 20.000 смртних случајева који се повезују са топлотним таласима забиљеженим у тим земљама, показује најновији извјештај организације Ворлд Ведер Атрибјушен (World Weather Attribution).


Од Париза до Лондона температуре које су забиљежене ове године достизале су 40 степени и више, а научници који се баве климатским промјенама из поменуте организације су утврдили да би тако високе температуре биле практично немогуће без климатских промјена, пренио је Ројтерс.

Топлотни талас из 2003. године изазвао је више од 70.000 смртних случајева широм Европе, углавном у Француској и навео многе земље да примјене мјере као што су системи раног упозоравања, отварање климатизованих школа и слично.

"Овај и слични акциони планови можда су делимично ублажили утицај топлотних таласа 2022. године, али је број смртних случајева и даље већи од очекиваног", рекла је истраживач Клои Бримикомб са Универзитету у Грацу у Аустрији.

Она је за Ројтерс рекла да сматра овај топлотни талас најупечатљивијим од 2003. године.

Свјетска метеоролошка организација саопштила је овог мјесеца да се Европа загријала више него двоструко у односу на остатак свијета у посљедње три деценије, док је служба ЕУ за праћење климатских промјена Коперникус саопштила да је љето 2022. године било најтоплије које је забиљежено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана