Toni Bler vitez reda podvezice, odluka kraljice izazvala negodovanja, peticije i proteste

GS
Foto: Agencije

Na tradicionalnoj ceremoniji u Vindzorskom zamku, proglašeni su najnoviji vitezovi reda podvezice – najprestižnijeg i najstarijeg u Britaniji.

Odluka kraljice da bivši premijer Toni Bler bude uključen u ovaj red mjesecima izaziva negodovanja, peticije i proteste.

Islington - kolijevka ljevičarske elite

Opština Islington Meka je za intelektualnu i ljevičarsku elitu u Britaniji. Tu žive bivši i sadašnji lider laburista Džeremi Korbin i ser Kir Starmer.

Nekada su na toj opštini živjeli premijer Boris Džonson i bivši premijer Toni Bler. Obojica su otišla u ulicu Dauning broj 10.

No, Toni Bler je otišao dalje i vinuo se do najviše ljestvice hijerarhije u klasnom britanskom društvu, dozvoljene za one, koji nisu rođeni kao aristokrate.

Ekskluzivna dvadeset četvorka

Nekadašnji lider laburista postao je vitez reda podvezice, osnovanog u 14. veku. Time je ušao u najekskluzivniju dvadeset četvorku u zemlji.

Tu čast dijeli sa baronesom Ejmos, nekadašnjom generalnom podsekretarkom Ujedinjenih nacija i prvom crnkinjom sa tako prestižnim odličjem.

Novi 24. član ovog reda je vojvotkinja od Kornvola i supruga budućeg britanskog kralja Kamila.

Protesti

No, jedino su nekadašnjeg premijera ispred zamka u Vindzoru dočekali  demonstranti uz povike "Toni Bler - ratni zločinac".

"Toni Bler će dobiti titulu viteza. Kraljevsko obrazloženje neće spomenuti laži i smrti stotina hiljada muškaraca, žena i djece. U međuvremenu, Džulijan Asanž čeka da ga pošalju u neku rupetinu u Americi zato što je razotkrio ratne zločine. Srećan Jubilej!", tvituje Džon Pildžer, dokumentarista i borac za ljudska prava.

Mediji emituju protest majke vojnika, poginulog u iračkom ratu. Na društvenim mrežama, hiljade građana optužuju Blera da je lažima uvukao zemlju u taj vojni sukob.

Neki se pitaju zašto je autopsija naučnika ministarstva odbrane i oglašivača neistinitih izvještaja vlade, koji su poslužili kao povod za rat, Dejvida Kelija proglašena povjerljivom u narednih 70 godina.

Peticiju, kojom se traži da Bler bude izbačen iz ekskluzivne dvadeset četvorke, a koju je još u januaru pokrenuo voditelj Angus Skot, potpisalo je preko milion i po ljudi.

Bakingemska palata saopštila je da će prihvatiti samo peticiju, kojom se traži promjena pravila kako se ovakve situacije ne bi ponovile.

Aktivisti kažu da neće odustati i ukoliko budu uspjeli, ući će u istoriju, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana