Тони Блер витез реда подвезице, одлука краљице изазвала негодовања, петиције и протесте

ГС
Foto: Агенције

На традиционалној церемонији у Виндзорском замку, проглашени су најновији витезови реда подвезице – најпрестижнијег и најстаријег у Британији.

Одлука краљице да бивши премијер Тони Блер буде укључен у овај ред мјесецима изазива негодовања, петиције и протесте.

Ислингтон - колијевка љевичарске елите

Општина Ислингтон Мека је за интелектуалну и љевичарску елиту у Британији. Ту живе бивши и садашњи лидер лабуриста Џереми Корбин и сер Кир Стармер.

Некада су на тој општини живјели премијер Борис Џонсон и бивши премијер Тони Блер. Обојица су отишла у улицу Даунинг број 10.

Но, Тони Блер је отишао даље и винуо се до највише љествице хијерархије у класном британском друштву, дозвољене за оне, који нису рођени као аристократе.

Ексклузивна двадесет четворка

Некадашњи лидер лабуриста постао је витез реда подвезице, основаног у 14. веку. Тиме је ушао у најексклузивнију двадесет четворку у земљи.

Ту част дијели са баронесом Ејмос, некадашњом генералном подсекретарком Уједињених нација и првом црнкињом са тако престижним одличјем.

Нови 24. члан овог реда је војвоткиња од Корнвола и супруга будућег британског краља Камила.

Протести

Но, једино су некадашњег премијера испред замка у Виндзору дочекали  демонстранти уз повике "Тони Блер - ратни злочинац".

"Тони Блер ће добити титулу витеза. Краљевско образложење неће споменути лажи и смрти стотина хиљада мушкараца, жена и дјеце. У међувремену, Џулијан Асанж чека да га пошаљу у неку рупетину у Америци зато што је разоткрио ратне злочине. Срећан Јубилеј!", твитује Џон Пилџер, документариста и борац за људска права.

Медији емитују протест мајке војника, погинулог у ирачком рату. На друштвеним мрежама, хиљаде грађана оптужују Блера да је лажима увукао земљу у тај војни сукоб.

Неки се питају зашто је аутопсија научника министарства одбране и оглашивача неистинитих извјештаја владе, који су послужили као повод за рат, Дејвида Келија проглашена повјерљивом у наредних 70 година.

Петицију, којом се тражи да Блер буде избачен из ексклузивне двадесет четворке, а коју је још у јануару покренуо водитељ Ангус Скот, потписало је преко милион и по људи.

Бакингемска палата саопштила је да ће прихватити само петицију, којом се тражи промјена правила како се овакве ситуације не би поновиле.

Активисти кажу да неће одустати и уколико буду успјели, ући ће у историју, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана