Samoubistva djece u Japanu najveća od kad postoje evidencije

Tanjug
Foto: GS

TOKIO- Broj samoubistava među školskom djecom u Japanu najveći je za poslednjih više od 40 godina, prema ministarstvu obrazovanja.

Od kako je pandemija kovida-19 prošle godine dovela do zatvaranja škola i poremetila nastavu, prema istraživanju ministarstva obrazovanja, 415 učenika od osnovnog do visokog školskog uzrasta je oduzelo sebi život.
List "Asahi" navodi da je taj broj povećan za skoro 100, u odnosu na prošlu godinu, a najveći je od kada je sa takvom evidencijom započeto 1974. godine.

Samoubistvo ima dugu istoriju u Japanu kao način da se izbjegne sramota ili gubitak časti i stopa ove zemlje odavno je na vrhu Grupe sedam najrazvijenijih država, ali su nacionalni napori uspjeli da smanje brojke za otprilike 40 odsto tokom 15 godina, a od 2009. taj broj pada uzastopno 10 godina.

Tokom 2020., međutim, samoubistva su se ponovo povećala, pri čemu je broj žena koje su izvršile samoubistvo porastao zbog emocionalnog i finansijskog stresa izazvanog pandemijom korona virusa, iako je manje muškaraca u tom periodu oduzelo sebi život.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je tokom prošle godine rekordan broj od 196.127 učenika bio odsutan od škole 30 ili više dana, a rezultati su pokazali da su promjene u školskom i kućnom okruženju usljed pandemije imale veliki uticaj na ponašanje djece, prenio je nacionalni japanski servis NHK izjavu zvaničnika ministarstva obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana