Самоубиства дјеце у Јапану највећа од кад постоје евиденције

Танјуг
Foto: ГС

ТОКИО- Број самоубистава међу школском дјецом у Јапану највећи је за последњих више од 40 година, према министарству образовања.

Од како је пандемија ковида-19 прошле године довела до затварања школа и пореметила наставу, према истраживању министарства образовања, 415 ученика од основног до високог школског узраста је одузело себи живот.
Лист "Асахи" наводи да је тај број повећан за скоро 100, у односу на прошлу годину, а највећи је од када је са таквом евиденцијом започето 1974. године.

Самоубиство има дугу историју у Јапану као начин да се избјегне срамота или губитак части и стопа ове земље одавно је на врху Групе седам најразвијенијих држава, али су национални напори успјели да смање бројке за отприлике 40 одсто током 15 година, а од 2009. тај број пада узастопно 10 година.

Током 2020., међутим, самоубиства су се поново повећала, при чему је број жена које су извршиле самоубиство порастао због емоционалног и финансијског стреса изазваног пандемијом корона вируса, иако је мање мушкараца у том периоду одузело себи живот.

Министарство образовања саопштило је да је током прошле године рекордан број од 196.127 ученика био одсутан од школе 30 или више дана, а резултати су показали да су промјене у школском и кућном окружењу усљед пандемије имале велики утицај на понашање дјеце, пренио је национални јапански сервис НХК изјаву званичника министарства образовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана