Ruševine nakon Harvija zlatne koke za investitore

Agencije
Ruševine nakon Harvija zlatne koke za investitore

Hjuston - Stotine hiljada kuća poplavljenih i uništenih u naletu razornog uragana "Harvi" postale su mete interesa građevinskih preduzetnika koji u ruševinama vide priliku za odličnu zaradu.

Uragan "Harvi", koji je prošlog mjeseca pogodio Hjuston, ostavio je iza sebe 268.000 poplavljenih domova. Dok su stanovnici u očaju, investitori ne gube vrijeme i nadmeću se u ponudama za otkup uništenih nekretnina.

Za poplavljene kuće u teksaškoj prestonici zanimaju se pojedinačni investitori, ali i grupe koje su udružile novac i zainteresovane su za kupovinu cijelih stambenih naselja.

Direktorica agencije za nekretnine "Redfin" Tara Vagoner ističe da dobijaju četiri puta više poziva od investitora zainteresovanih za kupovinu uništenih nekretnina.

- Imate ljude s milionima dolara. Žele da kupe kuće uz popust, poprave ih i preprodaju - pojašnjava Vagoner.

Jedan od njih je i Rej Seser koji već ima iskustva u takvoj vrsti investicije nakon tropske oluje "Elison" koja je pogodila grad 2001. godine. Seser je tada kupovao po 50 kuća za svega od 30 do 40 odsto njihove vrijednosti prije poplave, u obnovu je utrošio još 15 procenata, a potom ih preprodao po punoj cijeni.

Uragan "Harvi" pričinio je nekoliko puta veću štetu nego prethodne četiri oluje i poplave koje su se u posljednjih 16 godina sručile na grad. Građevinski preduzetnici stoga vide veliku priliku za odličnu zaradu. Osim toga, zbog privlačnosti Hjustona, uragan se iz perspektive investitora nije mogao dogoditi na boljem mjestu. Hjuston je već decenijama poželjan grad za doseljavanje, pa interesovanja za obnovljene kuće neće nedostajati.

Doseljenike privlači velika ponuda dobro plaćenih poslova u tamošnjoj naftnoj industriji, dok su cijene nekretnina, s druge strane, relativno niske. Cijena nekretnine prosječno doseže 230.000 dolara, što je znatno niže nego u ostalim velikim američkim gradovima.

Problem za otkupljivače

Jedini problem za investitore su vlasnici kuća, odnosno koliko njih će biti spremno da proda srušeni dom.

Iako većina nije osigurala kuće, ekonomista Džejms Gajns smatra da će malo njih htjeti da proda. Naime, gubitak radnih mjesta zbog uragana je umjeren, pa bi vlasnici ubrzo mogli iznaći novac za otplatu kredita.

(Poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana