Rijedak fenomen: Žena devet godina u sebi nosila “kameno dijete”

N1
Foto: Ilustracija

Majka koja je devet godina nosila kamenu bebu umrla je od raznih komplikacija. Zbog grčeva u želucu, problema s probavom i čudnih zvukova nakon objedovanja 50-godišnja žena iz Konga otišla je na liječenje u NjuJork.

Tamo su liječnici otkrili da u sebi nosi kameno dijete, odnosno kalcificirani fetus koji se prestao razvijati u 28. nedjelji trudnoće.

Iako su specijalisti ponudili liječenje litopedije, majka je odbila tretman jer je vjerovala da je neko bacio kletvu na nju u Africi.

Preminula je 14 mjeseci kasnije zbog neuhranjenosti. Toj je ženi kamena beba stalno pritiskala crijeva, a njezino tijelo više nije bilo u stanju apsorbirati vitalne hranjive tvari, što je dovelo do gladovanja, piše Dejli Mejl.

Njezin slučaj komentarisao je Vasim Sus, stručnjak za internu medicinu na studiji SUNI Upstate Medik Juniversiti: “Nažalost, preminula je zbog teške pothranjenosti, opstrukcije crijeva zbog litopedije i kontinuiranog straha od traženja medicinske skrbi.”

Ženino deveto po redu dijete razvijalo se u abdomenu. Izvanmaternična trudnoća bebi otežava dotok krvi, što uzrokuje komplikacije, a u slučaju smrti tijelo ne može izbaciti fetus.

Nesretna žena preselila se iz Konga u Burundi, a kasnije i u Tanzaniju. Tokom svoje devete trudnoće posjetila je liječničku kliniku u izbjegličkom kampu nakon što je primijetila da se njezino dijete više ne miče. Otkrili su da beba nema otkucaje srca i da mora pobaciti, ali zbog prijetnji mještana da ubija dijete, koje je već mrtvo, odustala je od liječenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana