Риједак феномен: Жена девет година у себи носила “камено дијете”

N1
Foto: Ilustracija

Мајка која је девет година носила камену бебу умрла је од разних компликација. Због грчева у желуцу, проблема с пробавом и чудних звукова након обједовања 50-годишња жена из Конга отишла је на лијечење у ЊуЈорк.

Тамо су лијечници открили да у себи носи камено дијете, односно калцифицирани фетус који се престао развијати у 28. недjељи трудноће.

Иако су специјалисти понудили лијечење литопедије, мајка је одбила третман јер је вјеровала да је неко бацио клетву на њу у Африци.

Преминула је 14 мјесеци касније због неухрањености. Тој је жени камена беба стално притискала цријева, а њезино тијело више није било у стању апсорбирати виталне храњиве твари, што је довело до гладовања, пише Дејли Мејл.

Њезин случај коментарисао је Васим Сус, стручњак за интерну медицину на студији СУНИ Упстате Медик Јуниверсити: “Нажалост, преминула је због тешке потхрањености, опструкције цријева због литопедије и континуираног страха од тражења медицинске скрби.”

Женино девето по реду дијете развијало се у абдомену. Изванматернична трудноћа беби отежава доток крви, што узрокује компликације, а у случају смрти тијело не може избацити фетус.

Несретна жена преселила се из Конга у Бурунди, а касније и у Танзанију. Током своје девете трудноће посјетила је лијечничку клинику у избјегличком кампу након што је примијетила да се њезино дијете више не миче. Открили су да беба нема откуцаје срца и да мора побацити, али због пријетњи мјештана да убија дијете, које је већ мртво, одустала је од лијечења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана