Putin cilja Baltik, Tramp staje na crtu Kini

Glas Srpske
Putin cilja Baltik, Tramp staje na crtu Kini

Geopolitički metež, koji se dešavao tokom godine na izmaku, najavljuje dosta nepredvidivo stanje u međunarodnim odnosima, a sve oči uprte su u Rusiju i SAD i poteze koje će povući dvije najveće sile.

Sajt "Biznis insajder" ukazuje na nekoliko mogućih geopolitičkih događaja koji svijet očekuju u 2017. godini.

1. Rusija i Baltik

Rusija će povući više provokativnih poteza protiv baltičkih država, kako bi vidjela reakciju novog američkog lidera Donalda Trampa i ostatka svijeta. "Biznis insajder" očekuje miješanje Moskve u mnoge druge međunarodne afere, posebno u baltičkim državama. Rusija je pomjerila nuklearne rakete veoma blizu Poljske i Litvanije u oktobru, NATO je odgovorio postavljanjem trupa i tenkova u baltičkim zemljama.

2. Napad na Raku  

Trenutna moć Islamske države (IS) je u padu i to se očekuje i naredne godine. Američki vojni lideri napominju da će trebati još od dva do četiri mjeseca dok Mosul bude potpuno siguran. Ako grad skroz "padne", napad na Raku je vjerovatniji, navodi sajt.

3. Asad ostaje na vlasti  

Nakon pada Alepa, sirijski lider Bašar el Asad i njegove iranske i ruske pristalice zacementirale su svoju poziciju u kontrolisanju većine istočne Sirije, navodi "Biznis insajder".

4. SAD će provjeravati  

Nedavna kineska zapljena podvodnog američkog drona u vodama Južnog kineskog mora zahtijeva odgovarajući odgovor, smatra "Biznis insajder". Trampov tim je pokazao raznolikost "alata" koji bi mogli da iskoriste da se suoče sa Kinom i "prekontrolišu" je - započinjanje trgovinskog rata sa Pekingom, podržavanje Tajvana ili čak pojačanje morskih patrola oko kineskih vojnih "kompleksa" u Južnom kineskom moru.

5. "Onlajn kalifat"  

Do kraja 2017. prisustvo džihadista najvjerovatnije neće biti na bilo kom fizičkom prostoru, već će povećati svoje prisustvo na društvenim medijima i održavati kalifat u "onlajn životu". Nastaviće da privlače ekstremiste sa čvrstim islamskim stavovima i izraženom neprijateljstvu prema Zapadu, ali Irak i Sirija će, kako piše sajt, u većoj mjeri da se oslobode od IS-a.

6. Stezanje konopca prema Kubi  

Tramp je osudio Obamin dogovor sa Havanom prijeteći da će ga poništiti ako Kuba ne pristane na bolji "dogovor". Nakon smrti Fidela Kastra rekao je da se nada da će "nakon dugogodišnjeg užasa, divan kubanski narod konačno da živi slobodno, što su i zaslužili".

7. Zid neće zaustaviti droge  

Granični zid ili ograda na američko-meksičkoj granici neće puno učiniti protiv zaustavljanja protoka droge u SAD.

Kako navodi sajt, barijera neće puno učiniti zato što većina ilegalnih narkotika koji se krijumčare u SAD nisu transportovani na velikim otvorenim prostorima, već kroz tajne tunele.

8. FARK se gasi  

FARK, pobunjenička grupa u Kolumbiji, prestaje da postoji, ali će se pojaviti neki stari problemi. Nakon potpisivanja sporazuma sa vladom FARK pobunjenici trebalo bi da se presele u 27 zona za demobilizaciju i razoružanje. U međuvremenu kolumbijske kriminalne grupe se šire na područjima koje su pobunjenici napustili. Druga gerilska grupa, ljevičarska Nacionalna oslobodilačka armija, pojačala je napade želeći da preuzme teritorije koje FARK napušta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana