Prva Ruskinja na MSS nakon 17 godina

Boris Đurić
Prva Ruskinja na MSS nakon 17 godina

Prošlo je 17 godina od kada je neka Ruskinja bila u svemiru. Ovaj dugi niz godina prekinut je krajem septembra kada je Jelena Serova, zajedno sa trojicom kosmonauta, stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). Tridesetosmogodišnja Jelena trebalo bi da ostane gore šest mjeseci. Ona je tek četvrta Ruskinja koja je bila u svemiru i prva koja posjećuje MSS.

Prije polijetanja Serova je rekla da ne razmišlja o svom mjestu u istoriji letova u svemir.

- Svemir je ono što predstavlja moj posao i ja ga tako posmatram - kao svoj posao - rekla je Ruskinja, dodajući da je ovo velika stvar za sve ruske žene. 

Njen san da bude kosmonaut započeo je dok je još bila dijete. Njen otac je radio u ruskoj avijaciji, a u školi je slušala priče o Zemlji, letovima u kosmos i zvijezdama.

- Kasnije sam zavoljela astronomiju i znala sam izlaziti noću da posmatram zvijezde. Svaki od ovih malih koraka u mom životu pomogli su mi da ostvarim svoj cilj - kazala je Serova.

Ipak, nije dovoljno imati samo želju, već je potrebno uložiti i veliki rad. Takođe, potrebno je imati i znanje snalaženja u ekstremnim situacijama, iako za Jelenu to nije predstavljalo opterećenje već uživanje.

- Jednom prilikom smo otišli u pustinju, gdje sam za dva dana izgubila pet kilograma. Treba samo da zamislite kako izgleda kada pet litara vode jednostavno ispari iz vas - kaže Jelena.

- Bilo je to odlično iskustvo jer mi jednog dana može spasiti život - dodala je ona.

Tokom ovakve vrste treninga kosmonauti uče kako preživjeti u surovim uslovima, jer nikada ne znaju gdje će se spustiti pri kraju svog puta iz svemira.

- Ovdje nije riječ samo o vašim fizičkim sposobnostima, već morate znati prepoznati gdje se nalazite i brzo odrediti okruženje i klimu. Morate znati floru i faunu, kako pronaći vodu i napraviti sklonište - kaže Serova.

Nakon završene srednje škole upisala je studije aeronautike na Moskovskom institutu avijacije, gdje je i upoznala svog sadašnjeg muža Marka. Po završetku studija oboje su se zaposlili kao inženjeri u kompaniji RSC Energija. Godine 2003. Mark Serov je zvanično postao kosmonaut. Njih dvoje su 2004. dobili kćerku, a on je iste godine otišao prvi put u svemir. Jelena je 2006. godine dobila preporuku da postane kandidat za astronauta, da bi 2009. godine postala i zvanično testni kosmonaut. Godinu kasnije Mark nije uspio da prođe specijalne fizičke treninge i tako je put u kosmos za njega bio zatvoren.

Jelena je izdržala sve što joj se nalazilo pred konačnim ciljem: prošla je treninge u centrifugi, vježbala prizemljivanje u močvarnom terenu u zimskim uslovima, patila od prevelikih napora i radila u bestežinskom stanju. U martu 2014. godine dobila je odobrenje da postane član svemirske posade zajedno sa dvojicom Rusa i jednim Amerikancem. Na pitanje da li će joj muž možda biti ljubomoran, Jelena je odgovorila da je to striktno poslovni put, a ne neka romantična šetnja. Ona planira da radi razne eksperimente na MSS-u, ali i pored svojih inženjerskih poslova želi da ostane aktivna žena. Napravila je dosta specijalnih porudžbina za stvari koje će koristiti u svemirskoj stanici. Sa sobom je ponijela 15 različitih kompleta odjeće različitih boja i dezena, uključujući i čarape koje su posebno dizajnirane za nju. Sva odjeća ima na sebi ušiveno njeno ime. Ona veliku pažnju posvećuje fizičkoj aktivnosti, jer mora vježbati u svemiru da joj mišići ne bi atrofirali. Sa sobom je ponijela dvoje pari patika - jedne za sobni bicikl, a druge za traku za trčanje. Tu su i posebne pantalone sa više rajsferšlusa da bi se lakše mogli postavljati senzori na njeno tijelo. Sa sobom  je ponijela i kupaće kostime da bi lakše mogla održavati higijenu u svemirskoj stanici.

Serova, koja je naporno vježbala sedam godina da bi otišla u svemir, rekla je da je dugo sanjala da dokaže da su ruske žene sposobne da opet idu u svemir. Prva žena koja je otišla u svemir bila je Valentina Terješkova 1963. Ona je bila u sondi postavljenoj na rusku raketu "Vostok 5". Prema nekim navodima, bilo je protivljenja zbog njenog izbora i zvaničnici su se kasnije protivili odlasku drugih žena. Bilo je potrebno da prođu gotovo dvije decenije prije nego što je početkom osamdesetih Svetlana Savickaja postala prva žena koja je hodala u svemiru. Posljednja Ruskinja koja je letjela u svemir  bila je Jelena Kondakova 1997. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana