Ponos Venecije postao simbol siromaštva

Priredio: Boris Đurić
Ponos Venecije postao simbol siromaštva

Karakas - Najveći neboder u Karakasu trebalo je da bude znak bogatstva i prosperiteta kada je počela njegova izgradnja 1990. godine, a dvije i po decenije kasnije postao je najveća sirotinjska favela u Venecueli.

Poznat kao Davidov toranj, neboder je dio kompleksa bankarskih zgrada koje su građene tokom bankarskog buma krajem osamdesetih godina kada je bio plan da se centar Karakasa pretvori u centar sličan Volstritu.

Za izgradnju je bio zadužen bankar Dejvid Brilemburg koji je mislio da će neboder biti štab Konfijances grupe. Moderni neboder trebalo je da ima 45 spratova, dodatnu zgradu od 18 spratova, atrijum i veliki parking.

Brilemburg je 1993. umro, a u isto vrijeme počelo je urušavanje bankovnog sistema zemlje, što je poremetilo izgradnju projekta. Do sljedeće godine svi resursi za završetak nebodera su presušili i izgradnja je potpuno stala. Sa otkrivenom betonskom konstrukcijom i djelimično postavljenom staklenom fasadom neboder je postao ružno zdanje koje je štrčalo i upadalo u oči svim građanima. Vlada je pokušala da ga proda, ali nije bilo nijednog zainteresovanog kupca.

Potom je 2007. godine oko 200 porodica okupiralo neboder. Predvođene grupom bivših osuđenika, porodice su se naselile u nedovršene sobe koje su trebale da budu kancelarije. Njima su se uskoro pridružili drugi siromašni stanovnici Karakasa naselivši neboder do 28. sprata iako u njemu nije bilo struje, vodoinstalacija ni liftova. Vremenom je zgrada ilegalno priključena na strujnu i vodovodnu mrežu i dobila je neformalnog upravnika - bivšeg gangstera Aleksandra Dazu.

- Mislim da je ovaj toranj bolje organizovan nego država - govorio je Daza. Neznancima je bilo teško ući u neboder, a kriminal i nasilje su bili česta pojava. Venecuelanska vlada je ipak odlučila da nešto učini u vezi sa neboderom i u ljeto 2015. počela je da iseljava njegove ilegalne stanare.  Ipak, zvaničnici još ne znaju šta da rade sa neboderom koji je trabalo da bude ponos čitave nacije, a danas zjapi prazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana