Plivanje promijenilo život sedmogodišnjaka koji je rođen bez nogu i lijeve podlaktice

Anadolija
Mališan pliva od treće godine
Foto: Anadolija | Mališan pliva od treće godine

BURSA -Sedmogodišnji Muhamed Ali Bičer iz Burse u Tuskoj rođen je bez nogu i lijeve podlaktice, a treninzima želi usavršiti plivanje kako bi učestvovao u društvenom životu.

Muhamed Ali pliva od treće godine i ima podršku porodice, a kroz sport je poboljšao svoje fizičke i društvene vještine.

Uprkos hendikepu kojeg ima, Muhamed Ali sve radi sam kod kuće i u školi jednom rukom, a u školu ide uz pomoć majke koja mu pomaže u stavljanju proteza za noge.

Svaki njegov ulazak u učionicu praćen je aplauzom drugara iz prvog razreda osnovne škole, a četiri puta sedmično trenira plivanje u kompleksu „Naim Sulejmanoglu“ u opšini Jildirim.

U početku se ovaj odvažni dječak bojao vode i nije mogao držati ravnotežu na protezama, a uz trenera plivanja Kadira Gula je savladao te probleme i sada trenira i sanja sportske uspjehe.

Muhamed Ali  kaže da se odlično osjeća dok pliva, a da mu je najveća podrška u svemu majka.

-Mnogo volim i svog trenera Kadira. Lijepo radimo. Učestvovaću i na takmičenjima i uz Božiju pomoć želim biti prvak - kazao je Muhamed Ali.

Majka Gulaj Bičer je kazala da ima još jednog sina, a da se Muhamed Ali rodio s neviđenim nedostacima udova.

-Na svijet je došao kao iznenađenje. Rekli smo da tu ima nekog dobra i prigrlili ga. Preporukama ljekara smo došli do trenera plivanja Kadira Gula. Presretna sam bila kada sam vidjela da samostalno može plivati - rekla je Bičer.

Poručila je svim porodicama koje imaju djecu sa hendikepima da se nikako ne zatvaraju u kuću i neka ne mare za komentare nedobronamjernih ljudi.

Trener Gul je kazao da već sedam godina radi sa djecom s posebnim potrebama i preporučuje plivanje svim osobama sa invaliditetom.

-Muhamed Ali je prvo naučio plivati i sada to usavršavamo. Došli smo na nivo da se spremamo za takmičenja. Za dvije godine će steći pravo takmičenja i već se spremamo za to. Imamo velike ciljeve i planove - kazao je Gul.

Ističući kako sport pomaže osobama sa invaliditetom da steknu fizičku i mentalnu snagu i da razvijaju motoriku, Gul je kazao da je plivanje posebno važno jer djeluje kao jedinstvena terapija za mišiće.

-Želja mi je da sva naša braća sa hendikepima izađu iz svojih kuća i dođu na sportske terene i kažu društvu: „evo i mi smo tu“. Hendikepi su samo u našim glavama. Mislim da možemo savladati sve prepreke uz ljubav, saosjećanje i rad - poručio je Gul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana