Пливање промијенило живот седмогодишњака који је рођен без ногу и лијеве подлактице

Анадолија
Малишан плива од треће године
Foto: Анадолија | Малишан плива од треће године

БУРСА -Седмогодишњи Мухамед Али Бичер из Бурсе у Туској рођен је без ногу и лијеве подлактице, а тренинзима жели усавршити пливање како би учествовао у друштвеном животу.

Мухамед Али плива од треће године и има подршку породице, а кроз спорт је побољшао своје физичке и друштвене вјештине.

Упркос хендикепу којег има, Мухамед Али све ради сам код куће и у школи једном руком, а у школу иде уз помоћ мајке која му помаже у стављању протеза за ноге.

Сваки његов улазак у учионицу праћен је аплаузом другара из првог разреда основне школе, а четири пута седмично тренира пливање у комплексу „Наим Сулејманоглу“ у опшини Јилдирим.

У почетку се овај одважни дјечак бојао воде и није могао држати равнотежу на протезама, а уз тренера пливања Кадира Гула је савладао те проблеме и сада тренира и сања спортске успјехе.

Мухамед Али  каже да се одлично осјећа док плива, а да му је највећа подршка у свему мајка.

-Много волим и свог тренера Кадира. Лијепо радимо. Учествоваћу и на такмичењима и уз Божију помоћ желим бити првак - казао је Мухамед Али.

Мајка Гулај Бичер је казала да има још једног сина, а да се Мухамед Али родио с невиђеним недостацима удова.

-На свијет је дошао као изненађење. Рекли смо да ту има неког добра и пригрлили га. Препорукама љекара смо дошли до тренера пливања Кадира Гула. Пресретна сам била када сам видјела да самостално може пливати - рекла је Бичер.

Поручила је свим породицама које имају дјецу са хендикепима да се никако не затварају у кућу и нека не маре за коментаре недобронамјерних људи.

Тренер Гул је казао да већ седам година ради са дјецом с посебним потребама и препоручује пливање свим особама са инвалидитетом.

-Мухамед Али је прво научио пливати и сада то усавршавамо. Дошли смо на ниво да се спремамо за такмичења. За двије године ће стећи право такмичења и већ се спремамо за то. Имамо велике циљеве и планове - казао је Гул.

Истичући како спорт помаже особама са инвалидитетом да стекну физичку и менталну снагу и да развијају моторику, Гул је казао да је пливање посебно важно јер дјелује као јединствена терапија за мишиће.

-Жеља ми је да сва наша браћа са хендикепима изађу из својих кућа и дођу на спортске терене и кажу друштву: „ево и ми смо ту“. Хендикепи су само у нашим главама. Мислим да можемо савладати све препреке уз љубав, саосјећање и рад - поручио је Гул.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана