Pirati preuzimaju vlast na Islandu?

Priredio: Boris Đurić
Pirati preuzimaju vlast na Islandu?

Rejkjavik - Piratska partija, koja prije četiri godine nije ni postojala, za vikend bi mogla odnijeti pobjedu na islandskim izborima, jer ankete pokazuju da je u prednosti u odnosu na ostale.

Njene članove čine anarhisti, hakeri, libertarijanci i zaljubljenici u internet. Partija svoju politiku donosi putem internet anketa i zastupa mišljenje da i vlada treba isto tako da čini. Ona želi da od Islanda napravi zemlju bez digitalnog špijuniranja građana i ponudila je dom bivšem američkom obavještajcu Edvardu Snoudenu.

Rast "Pirata", od radikalne margine do glavnog fokusa islandske politike, zapanjio je čak i osnivača partije, pjesnikinju, programera i bivšeg aktivistu "Vikiliksa" Birgitu Jonsdotir.

- Nije logično da pobijedimo - odgovorila je Jonsdotir na pitanje da li može zamisliti da njena partija dođe na čelo države samo četiri godina nakon osnivanja.

Međutim, kako je 2016. godina u kojoj su izborne nelogičnosti odjednom postale realnost, što se moglo vidjeti na primjeru "bregzita" i pobjede Donalda Trampa u nominaciji republikanaca, svijet bi uskoro mogao vidjeti i prvu evropsku vladu koju predvode "Pirati".

Za Jonsdotir i ostale istinske poklonike "Pirata", koji svoju partiju ne definišu ni kao ljevicu ni kao desnicu, već kao radikalni pokret koji kombinuje najbolje od toga, izbori bi mogli označavati početak prijeko potrebne obnove zapadne demokratije.

- Ljudi žele prave promjene i razumiju da moramo promijeniti sisteme, moramo modernizovati način donošenja zakona - kaže Birgita.

Štab partije je smješten u industrijskom području Rejkjavika i liči na sjedište buntovne tehnološke kompanije sa brojnim crnim zastavama sa lobanjom i mačevima.

Globalna finansijska kriza 2008. godine je oborila zemlju na koljena, bankari su otišli u zatvor i rođeni su ulični protesti. Populistički duh se još jednom probudio prošlog proljeća sa objavom "panamskih dokumenata" i otkrićem da je premijerova žena imala kompaniju u poreskoj oazi.

- Nepovjerenje koje je dugo vrelo sada je eksplodiralo. I "Pirati" "jašu" na tom talasu - kaže profesor političke istorije Ragnetur Kristjansdotir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana