Oboreni svi klimatski rekordi, stiglo upozorenje za 2024.

GS
Oboreni svi klimatski rekordi, stiglo upozorenje za 2024.

Prošle godine oboreni su svi globalni klimatski rekordi, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), izrazivši posebnu zabrinutost zbog zagrijavanja okeana i topljenja morskog leda.

WMO je u godišnjem izvještaju o Stanju globalne klime naglasila da su prosječne temperature dostigle najviši nivo u 174 godina mjerenja - 1,45 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskih nivoa.

Temperature okeana bile su najviše u 65 godina mjerenja i više od 90 odsto mora doživjelo je toplotni talas, po WMO, prenosi Indeks.

- WMO izdaje crvenu uzbunu svijetu - rekla je glavni sekretar WMO Seleste Saulo, koja je na dužnost stupila u januaru.

-Ono što smo doživjeli 2023., posebno nezapamćena toplina okeana, povlačenje ledenjaka i gubitak morskog leda na Antarktiku, razlog je za posebnu zabrinutost - rekla je ona.

Naučnici upozoravaju da bi 2024. mogla biti i gora jer klimatski fenomen „El Ninjo“ podiže temperature.

Izvještaj je upozorio na veliko smanjenje morskog leda na Antarktiku. Najviši izmjeren nivo iznosio je milion kvadratnih kilometara manje od ranijeg rekorda, što odgovara otprilike površini Egipta.

Taj trend, u kombinaciji sa zagrijavanjem okeana zbog čega se voda širi, pridonio je više nego dvostruko većoj stopi podizanja morskog nivoa u protekloj deceniji u odnosu na period od 1993. do 2002, po WMO.

Toplina je bila koncentrisana u sjevernom Atlantiku gdje su temperature krajem 2023. bile u prosjeku tri stepena Celzijusova iznad prosjeka, navodi se u izvještaju.

Više okeanske temperature pogađaju osjetljive morske ekosisteme i mnoge riblje vrste pobjegle su sjevernije od tog područja u hladnije vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana