Neobična turistička atrakcija u Kataru: Grad duhova koji treba napustiti prije zalaska sunca

GS
Neobična turistička atrakcija u Kataru: Grad duhova koji treba napustiti prije zalaska sunca

Kako je Katar posljednjih dana u centru pažnje zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva, nerijetko se govori i o njegovim turističkim atrakcijama, a jedna od njih je i neobični grad duhova koji se nalazi u pustinji i nosi naziv Film Sity.

Film Sity izgrađen je za potrebe snimanja arapske TV-serije  ("Sinovi vuka") u kojoj se govori o borbi dva arapska plemena.

Grad je rekreacija drevnog arapskog (beduinskog) sela, a nalazi se iza kanjona, potpuno okružen sveprisutnim pustinjskim poluostrvom Zekreet.

Prvo pitanje koje nekome padne na pamet kada naiđe na Film City jeste da se raspita za njegovu svrhu, jer je očigledno napušten, a nakon prvobitne namjene niko nije očekivao da će postati turistička atrakcija.

Na TripAdvisoru se ističe da bi reakcije na mjesto koje često zovu "gradom duhova" mogle biti podijeljene jer u njemu nema previše sadržaja. Postoji jedna trgovina, a u njemu živi samo upravitelj.

Uprkos dugoj vožnji od Dohe (80 km) do njega je relativno lako doći. Divlje životinje u okruženju oduševljavaju djecu i nude odlične mogućnosti za fotografiranje.

Grad opasan zidinama je veličine sela, ali ipak ima glavnu kapiju i gradske zidine sa stražarskim kulama na prednjoj strani.

Posjetitelji automobile mogu parkirati ispred glavne kapije i odatle ući pješke. Iako ništa nije autentično, zgrade pokazuju kako je tradicionalno selo u regionu moglo izgledati u prošlosti.

Preporučuje se da se grad posjećuje prije kasnog popodneva, kao i da se povratno putovanje u Dohu planira najmanje 1,5 sat prije zalaska sunca kako bi izbjegli navigaciju po nagnutom putu u mraku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana