Naučno otkriće: Drevni kontinent bio veći nego što se misli

GS
Naučno otkriće: Drevni kontinent bio veći nego što se misli

OTAVA - Geolozi u Kanadi otkrili su da je drevni kontinent, poznat kao Sjevernoatlantski kraton, bio za 10 odsto veći od ranije procijenjenog, pokazala je najnovija studija kanadskih naučnika.

Istraživači sa Univerziteta Britanska Kolumbija (UBC) otkrili su to tokom proučavanja uzoraka dijamanata sa najvećeg kanadskog ostrva Bafin i tom prilikom su identifikovali novi dio drevnog fragmenta zemljine kore, poznate kao Sjevernoatlantski kraton, koji se kretao od Škotske do Sjeverne Amerike i razbio se prije 150 miliona godina, prenio je sinoć CNN.

Naučnici su utvrdili da uzorci koje su analizirali imaju "mineralni potpis" prikazan u drugim dijelovima tog posebnog kratona, velikom bloku zemljine kore koji formira jezgro kontinenta.

Geolog Maja Kopilova sa UBC i vodeći autor istraživanja, navela je u zajedničkom saopštenju da je mineralni sastav drugih dijelova Sjevernoatlantskog kratona toliko jedinstven da nema greške i da su susjedni drevni kratoni u Severnoj Kanadi pokazali različite mineralogije, kao i da je otkriće njenog tima bilo "kao pronalazak nestalog dijela slagalice".

Kako se navodi, dok su prethodne procjene veličine i lokacije zemaljskih ploča bile zasnovane na relativno plitkim uzorcima, uzetim do 10 kilometara ispod zemlje, ova studija je ispitivala stjene izvađene iz dubine od 200 kilometara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana