Научно откриће: Древни континент био већи него што се мисли

ГС
Научно откриће: Древни континент био већи него што се мисли

ОТАВА - Геолози у Канади открили су да је древни континент, познат као Сјеверноатлантски кратон, био за 10 одсто већи од раније процијењеног, показала је најновија студија канадских научника.

Истраживачи са Универзитета Британска Колумбија (УБЦ) открили су то током проучавања узорака дијаманата са највећег канадског острва Бафин и том приликом су идентификовали нови дио древног фрагмента земљине коре, познате као Сјеверноатлантски кратон, који се кретао од Шкотске до Сјеверне Америке и разбио се прије 150 милиона година, пренио је синоћ ЦНН.

Научници су утврдили да узорци које су анализирали имају "минерални потпис" приказан у другим дијеловима тог посебног кратона, великом блоку земљине коре који формира језгро континента.

Геолог Маја Копилова са УБЦ и водећи аутор истраживања, навела је у заједничком саопштењу да је минерални састав других дијелова Сјеверноатлантског кратона толико јединствен да нема грешке и да су сусједни древни кратони у Северној Канади показали различите минералогије, као и да је откриће њеног тима било "као проналазак несталог дијела слагалице".

Како се наводи, док су претходне процјене величине и локације земаљских плоча биле засноване на релативно плитким узорцима, узетим до 10 километара испод земље, ова студија је испитивала стјене извађене из дубине од 200 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана