Najstariji ostaci hljeba pronađeni u Turskoj

G.S.
Najstariji ostaci hljeba pronađeni u Turskoj

Arheolozi u Turskoj pronašli su ostatke hljeba, koji datira iz 6.600. godine prije Hrista.

Uveliko uništena struktura peći pronađena je u području zvanom “Mekan 66”, gdje se nalaze kuće od blatne cigle, na arheološkom nalazištu “Čatalhujuk” u južnoj turskoj pokrajini Konja.

U izvještaju turskog “Centra za istraživanje i primjenu istorije i tehnologije Univerziteta Nekmetin Erbakan navodi se da su oko peći arheolozi pronašli pšenicu, ječam, sjemenke graška i okrugle, “sunđeraste” ostatke veličine dlana.

Analize su utvrdile da je organski ostatak 8.600 godina star, nekuvani, fermentisani hljeb.

- Možemo reći da je ovo otkriće u Čatalhujuku najstariji hljeb na svijetu - rekao je za Anadoliju arheolog Ali Umut Turkan, vođa iskopavanja i vanredni profesor na Univerziteta Anadoli u Turskoj.

 - To je manja verzija vekne hljeba. Ima prst utisnut u sredinu, nije pečen, već je fermentisan i sa skrobovima u sebi ostao je do danas. Ne postoji sličan primjer nečeg takvog -  dodao je on.

Biolog Salih Kavak, predavač na Univerzitetu “Gaziantep” u Turskoj rekao je da su slike skenirajućeg elektronskog mikroskopa pokazale vazdušne prostore u uzorku, kao i da je uočavanje zrnaca skroba bilo jasan dokaz da se radi o hljebu.

On je dodao da su analize otkrile hemikalije pronađene u biljkama i pokazatelje fermentacije. Umiješali su se brašno i voda, a hljeb je bio pripremljen pored peći i držan neko vrijeme.

- To je uzbudljivo otkriće za Tursku i svijet - rekao je Kavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana