Na meti hakera i način skladištenja i prevoza vakcina

Srna
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- Američki tehnološki gigant "IBM" upozorio je danas da bi se na meti hakera mogle naći kompanije koje su od ključne važnosti za distribuciju vakcina protiv kovida 19.

U saopštenju IBM-a navodi se da je otkrivena "globalna kampanja lova" usmjerena na "hladni lanac" organizacija povezanih sa vakcinom. "Hladni lanac" je proces potreban da bi doze vakcine bile na veoma niskoj temperaturi na putu od proizvođača do programa imunizacije.

Američka Agencija za bezbjednost i infrastrukru na internetu objavila je izvještaj IBM-a uz upozorenje državnoj organizaciji "Operacija vorp brzina" zaduženoj za nabavku i distribuciju vakcine da budu na oprezu.

Razumijevanje načina kako izgraditi siguran hladan lanac od ključne je važnosti za distribuciju vakcine poput one koju su proizveli "Fajzer" i "Bajontek" jer doze moraju biti skladištene na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusovih ili niže kako bi se izbjegli štetni uticaji.

Služba za bezbjednost na internetu firme IBM registrovala je grupu naprednih hakera koji su radili na prikupljanju informacija o raznim aspektima hladnog lanca.

"Hakeri su uložili veoma veliki napor i istraživali su ispravnu pripremu, model i cijenu raznih jedinica za hlađenje kompanije Hajer", rekla je analitičar IBM-a Kler Zaboeva, koja je pomagala pri izradi izvještaja.

Firma "Hajer bajomedikal" specijalizovana je za prevoz vakcina i skladištenje bioloških uzoraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana