Kostarika: Ženka krokodila samostalno zatrudnila

Tanjug
Foto: Twitter

U zoološkom vrtu u Kostariki ženka krokodila je samostalno zatrudnila i to je prvi slučaj samoreprodukcije kod te životinjske vrste.

Osamnaestogodišnja ženka krokodila je jaje položila u januaru 2018. godine u parku Reptilanija, ali i pored toga što je fetus iznutra bio u potpunosti formiran, rođen je mrtav, piše Bi-Bi-Si.

Životinja je u zoološki vrt stigla kada je imala dvije godine i bila je odvojena od drugih krokodila cijeli život, zbog čega je naučni tim parka kontaktirao tim stručnjaka iz Virdžinije koji je utvrdio da je fetus 99,99 odsto genetski identičan svojoj majci, što potvrđuje da nema oca.

Fenomen je do sada zabilježen kod nekih vrsta ptica, riba i drugih gmizavaca, ali nikada kod kokodila.

Naučnici smatraju da je ova osobina najvjerovatnije nasljeđena od evolucionog pretka, s obzirom na to da su dinosaurusi takođe bili sposobni za samoreprodukciju.

Nejasno je zbog čega se "devičansko rođenje", u naučnim krugovima poznato kao partenogeneza, javlja kod različitih vrsta, ali se u naučnoj literaturi pojavljuje češće, vjerovatno zato što sada naučnici ispituju tu pojavu, navodi Bi-Bi-Si.

Jedna naučna teorija kaže da se partenogeneza javlja u slučajevima kada su vrste koje su sposobne za samoreprodukciju na ivici izumiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana