Костарика: Женка крокодила самостално затруднила

Tanjug
Foto: Twitter

У зоолошком врту у Костарики женка крокодила је самостално затруднила и то је први случај саморепродукције код те животињске врсте.

Осамнаестогодишња женка крокодила је јаје положила у јануару 2018. године у парку Рептиланија, али и поред тога што је фетус изнутра био у потпуности формиран, рођен је мртав, пише Би-Би-Си.

Животиња је у зоолошки врт стигла када је имала двије године и била је одвојена од других крокодила цијели живот, због чега је научни тим парка контактирао тим стручњака из Вирџиније који је утврдио да је фетус 99,99 одсто генетски идентичан својој мајци, што потврђује да нема оца.

Феномен је до сада забиљежен код неких врста птица, риба и других гмизаваца, али никада код кокодила.

Научници сматрају да је ова особина највјероватније насљеђена од еволуционог претка, с обзиром на то да су диносауруси такође били способни за саморепродукцију.

Нејасно је због чега се "девичанско рођење", у научним круговима познато као партеногенеза, јавља код различитих врста, али се у научној литератури појављује чешће, вјероватно зато што сада научници испитују ту појаву, наводи Би-Би-Си.

Једна научна теорија каже да се партеногенеза јавља у случајевима када су врсте које су способне за саморепродукцију на ивици изумирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана