Klimatolozi: Megapolis Lagos nestaje do kraja vijeka

Srna
Foto: Vikimedija

LAGOS - U nigerijskom megapolisu Lagosu, u kome živi 24 miliona stanovnika, do kraja ovog vijeka neće se moći živjeti, upozoravaju klimatolozi.

Poplave parališu ekonomiju, a štete iznose oko četiri milijarde dolara godišnje.

U Lagosu, smještenom na atlantskoj obali Nigerije, tokom kišne sezone automobili i kuće su potopljeni ili poplavljeni, oni koji traže autobus hodaju kroz vodu koja dolazi do koljena, a vlasnici nekretnina stalno se bave štetom.

“Bilo je jako loše. Izašao sam iz kuće. Nisam shvatio da je palo toliko kiše. Što sam išao kolima dalje to je nivo vode bio veći. U jednom trenutku prekrila je branik mog automobila i počela da ulazi”, priča za Si-EN-En jedan od stanovnika Lagosa.

Nigerijski hidrološki zavod upozorava da bi u septembru moglo doći do još katastrofalnijih poplava.

Lagos je djelimično izgrađen na kopnu, a djelomično na nizu ostrva, a zbog erozije obale pogađaju ga česte poplave. Erozijama posebno doprinosi industrija pijeska.

Manzo Ezekiel, portparol nigerijske agencije za upravljanje u hitnim situacijama (NEMA) objašnjava da posebno propada obala ostrva Viktorija.

Na tom ostrvu nalazi se bogata četvrt Lagosa i gradi novi obalni grad Eko Atlantik, koji će oko sebe imati zid dug osam kilometara i koji bi trebao da štiti stanovnike od poplava.

Iako bi se ovim ambicioznim projektom, donekle, riješio problem nestašice stambenog prostora u drugim dijelovima grada, Ezekiel se boji da će zbog izgradnje doći do pritiska na drugim obalnim područjima.

Obalni gradovi na nižoj nadmorskoj visini u nekim dijelovima svijeta mogli bi biti potopljeni do 2100. godine, pokazali su nalazi studije koju je objavila istraživačka grupa “Klima central”.

Zbog globalnog zagrijavanja, izazvanog ljudskim aktivnostima, rast nivo mora mogao bi u sljedeća tri decenije uzrokovati hronične poplave u gradovima u kojima trenutno živi 300 miliona ljudi.

Do 2100. godine ispod linije nivoa plime i oseke mogla bi trajno doći područja na kojima sada živi 200 milijuna ljudi, stoji u studiji.

Stručnjaci predviđaju da bi do kraja ovog vijeka globalni nivo mora mogao rasti za više od dva metra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana