Климатолози: Мегаполис Лагос нестаје до краја вијека

Срна
Foto: Викимедија

ЛАГОС - У нигеријском мегаполису Лагосу, у коме живи 24 милиона становника, до краја овог вијека неће се моћи живјети, упозоравају климатолози.

Поплаве паралишу економију, а штете износе око четири милијарде долара годишње.

У Лагосу, смјештеном на атлантској обали Нигерије, током кишне сезоне аутомобили и куће су потопљени или поплављени, они који траже аутобус ходају кроз воду која долази до кољена, а власници некретнина стално се баве штетом.

“Било је јако лоше. Изашао сам из куће. Нисам схватио да је пало толико кише. Што сам ишао колима даље то је ниво воде био већи. У једном тренутку прекрила је браник мог аутомобила и почела да улази”, прича за Си-ЕН-Ен један од становника Лагоса.

Нигеријски хидролошки завод упозорава да би у септембру могло доћи до још катастрофалнијих поплава.

Лагос је дјелимично изграђен на копну, а дјеломично на низу острва, а због ерозије обале погађају га честе поплаве. Ерозијама посебно доприноси индустрија пијеска.

Манзо Езекиел, портпарол нигеријске агенције за управљање у хитним ситуацијама (НЕМА) објашњава да посебно пропада обала острва Викторија.

На том острву налази се богата четврт Лагоса и гради нови обални град Еко Атлантик, који ће око себе имати зид дуг осам километара и који би требао да штити становнике од поплава.

Иако би се овим амбициозним пројектом, донекле, ријешио проблем несташице стамбеног простора у другим дијеловима града, Езекиел се боји да ће због изградње доћи до притиска на другим обалним подручјима.

Обални градови на нижој надморској висини у неким дијеловима свијета могли би бити потопљени до 2100. године, показали су налази студије коју је објавила истраживачка група “Клима централ”.

Због глобалног загријавања, изазваног људским активностима, раст ниво мора могао би у сљедећа три деценије узроковати хроничне поплаве у градовима у којима тренутно живи 300 милиона људи.

До 2100. године испод линије нивоа плиме и осеке могла би трајно доћи подручја на којима сада живи 200 милијуна људи, стоји у студији.

Стручњаци предвиђају да би до краја овог вијека глобални ниво мора могао расти за више од два метра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана