Karta Evrope napravljena od slavnih umjetničkih djela

B92
Foto: Twitter

Na Tviteru je objavljena karta koja prikazuje "najpoznatija umjetnička djela u zemljama Evrope". Karta je objavljena na profilu popularne platforme Teribl Meps, koja redovno objavljuje geografske mape sa zanimljivim podacima.

Mapa prikazuje fotografije "najpoznatijih umjetničkih djela" na područjima njihovih zemalja, a Srbiju na mapi predstavlja slika Ranjeni Crnogorac Paje Jovanovića.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja slika Planinski pejzaž Karla Mijića, Sloveniju Proljeće Ivana Gohara, Hrvatsku Rimljanka s lutnjom Vjekoslava Karasa, Albaniju predstavlja Djevica Marija s Isusom u desnoj ruci slikara Onufrija, a Makedoniju scena iz psaltira iz Pariškog zbornika.

Kada je riječ o slikarskim djelima koja su stekla svjetsku slavu, Mona Lisa Leonarda da Vinčija predstavlja Italiju, dok Poljubac Gustava Klimta predstavlja Austriju. Devojka s bisernom minđušom Johanesa Vermera predstavlja Holandiju, a Pikasova Gernika Španiju.

A map of Europe by each nation's most iconic artwork. If you can name them all you deserve a prize (but won't get one). pic.twitter.com/uZEbqG38Q9

— Terrible Maps (@TerribleMaps) February 2, 2023

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana