Карта Европе направљена од славних умјетничких дјела

B92
Foto: Twitter

На Твитеру је објављена карта која приказује "најпознатија умјетничка дјела у земљама Европе". Карта је објављена на профилу популарне платформе Терибл Мепс, која редовно објављује географске мапе са занимљивим подацима.

Мапа приказује фотографије "најпознатијих умјетничких дјела" на подручјима њихових земаља, а Србију на мапи представља слика Рањени Црногорац Паје Јовановића.

Босну и Херцеговину представља слика Планински пејзаж Карла Мијића, Словенију Прољеће Ивана Гохара, Хрватску Римљанка с лутњом Вјекослава Караса, Албанију представља Дјевица Марија с Исусом у десној руци сликара Онуфрија, а Македонију сцена из псалтира из Паришког зборника.

Када је ријеч о сликарским дјелима која су стекла свјетску славу, Мона Лиса Леонарда да Винчија представља Италију, док Пољубац Густава Климта представља Аустрију. Девојка с бисерном минђушом Јоханеса Вермера представља Холандију, а Пикасова Герника Шпанију.

A map of Europe by each nation's most iconic artwork. If you can name them all you deserve a prize (but won't get one). pic.twitter.com/uZEbqG38Q9

— Terrible Maps (@TerribleMaps) February 2, 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана