Izložen prvi automobil princa Filipa

Tanjug
Izložen prvi automobil princa Filipa

KOLOMBO- Automobil star gotovo 90 godina koji je nekada pripadao nedavno preminulom britanskom princu Filipu izložen je u muzeju u Šri Lanki, gdje važi za centralni eksponat.

Vojvoda od Edinburga, koji će sutra biti sahranjen, bio je veliki ljubitelj automobila, a “standard devet” iz 1935. godine kupio je za 12 funti tokom boravka u najvećem gradu Šri Lanke Kolombu 1940. godine, kao pripadnik Britanske kraljevske mornarice.

“Kada se vratio početkom pedesetih, došao je i pogledao automobil. Rekao je da se nada da su kočnice ispravne jer ranije nisu bile”, izjavio je Sandživ Gardiner, koji je čuvao automobil u svom hotelu “Gale fejs” u Kolombu.

Gardiner je rekao da je princ Filip priznao da je taj automobil prvo vozilo koje je kupio.

Vojvoda od Edinburga postao je pokrovitelj Kluba motornih vozila “Standard”.

Hotel “Gale fejs” jedan je od najstarijih u bivšoj britanskoj koloniji, a muzej je izgrađen oko srebrno-crnog putničkog vozila.

Princ Filip nije uspio da spusti cijenu polovnog vozila, mada je uspio da plati u dvije rate u roku od mjesec dana.

Prema dokumentima koji se čuvaju u muzeju, princ Filip je prvi put pomenuti automobil vozio od Kolomba do pomorske baze u Trikonmaliju, koja se nalazi na 260 kilometara od najvećeg grada Šri Lanke.

“Automobil je prešao 93.040 kilometara, nekoliko puta je restauriran i još može da se vozi, ali su veliki troškovi osiguranja, što znači da se više ne koristi”, rekao je Gardiner za AFP.

Gardinerov otac Siril kupio je ovaj automobil početkom pedesetih godina prošlog vijeka.

On je kraljevskoj porodici iznajmljivao “kadilak” u kojem su se vozili princ Filip i kraljica Velike Britanije Elizabeta Druga tokom prve zvanične posjete Šri Lanki 1954. godine.

Prema riječima Gardinera, u toku je restauracija dva automobila koje su koristili članovi kraljevske porodice.

Princ Filip, koji je preminuo prošle sedmice u 100. godini, bio je veliki zaljubljenik u automobile i često ih je sam vozio.

Međutim, 2019. godine je predao vozačku dozvolu nakon sudara usljed kojeg se njegov automobil prevrnuo i u kojem je povrijeđeno još dvoje ljudi.

Kovčeg u kojem će biti sahranjen vojvoda od Edinburga sutra će do zamka Vindzor voziti “lend rover difender”, vozilo u čijem je dizajniranju učestvovao princ Filip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana