Изложен први аутомобил принца Филипа

Танјуг
Изложен први аутомобил принца Филипа

КОЛОМБО- Аутомобил стар готово 90 година који је некада припадао недавно преминулом британском принцу Филипу изложен је у музеју у Шри Ланки, гдје важи за централни експонат.

Војвода од Единбурга, који ће сутра бити сахрањен, био је велики љубитељ аутомобила, а “стандард девет” из 1935. године купио је за 12 фунти током боравка у највећем граду Шри Ланке Коломбу 1940. године, као припадник Британске краљевске морнарице.

“Када се вратио почетком педесетих, дошао је и погледао аутомобил. Рекао је да се нада да су кочнице исправне јер раније нису биле”, изјавио је Санџив Гардинер, који је чувао аутомобил у свом хотелу “Гале фејс” у Коломбу.

Гардинер је рекао да је принц Филип признао да је тај аутомобил прво возило које је купио.

Војвода од Единбурга постао је покровитељ Клуба моторних возила “Стандард”.

Хотел “Гале фејс” један је од најстаријих у бившој британској колонији, а музеј је изграђен око сребрно-црног путничког возила.

Принц Филип није успио да спусти цијену половног возила, мада је успио да плати у двије рате у року од мјесец дана.

Према документима који се чувају у музеју, принц Филип је први пут поменути аутомобил возио од Коломба до поморске базе у Триконмалију, која се налази на 260 километара од највећег града Шри Ланке.

“Аутомобил је прешао 93.040 километара, неколико пута је рестауриран и још може да се вози, али су велики трошкови осигурања, што значи да се више не користи”, рекао је Гардинер за АФП.

Гардинеров отац Сирил купио је овај аутомобил почетком педесетих година прошлог вијека.

Он је краљевској породици изнајмљивао “кадилак” у којем су се возили принц Филип и краљица Велике Британије Елизабета Друга током прве званичне посјете Шри Ланки 1954. године.

Према ријечима Гардинера, у току је рестаурација два аутомобила које су користили чланови краљевске породице.

Принц Филип, који је преминуо прошле седмице у 100. години, био је велики заљубљеник у аутомобиле и често их је сам возио.

Међутим, 2019. године је предао возачку дозволу након судара усљед којег се његов аутомобил преврнуо и у којем је повријеђено још двоје људи.

Ковчег у којем ће бити сахрањен војвода од Единбурга сутра ће до замка Виндзор возити “ленд ровер дифендер”, возило у чијем је дизајнирању учествовао принц Филип.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана